Coronamaatregelen

Coronakermis in Apeldoorn: 'Makkelijk gaat het niet worden'

19 april 2020 22:00 Aangepast: 19 april 2020 22:04
Een van de attracties die meedoet aan de coronakermis. Beeld © Cor Sipkema

In Apeldoorn zijn kermisexploitanten bij elkaar gekomen om een zogenoemde coronakermis op te bouwen. "De kermisbranche ligt door de corona-uitbraak op zijn gat en we willen graag meedenken en vooruitkijken", licht Cor Sipkema, een van de initiatiefnemers, toe. Maar makkelijk gaat het zeker niet worden.

Normaal zouden de kermisexploitanten met hun attracties op dit moment zwieren en rondjes draaien op dorps- en stadskermissen door het hele land. Maar door de coronauitbraak staan de duizenden exploitanten al weken stil met hun attracties. 

Coronakermis

"Het kermisseizoen begint vanaf maart. Maar bijna alle kermissen vallen onder evenementen met een vergunning en die zijn nu tot 1 juni verboden", zegt  Sipkema. "We hebben geen inkomsten."

De kermisexploitant is zelf onder meer eigenaar van een 'ghost villa'-spookhuis en een Breakdance en kwam samen met twee andere exploitanten met het initiatief om te kijken naar de mogelijkheden voor een eventuele 'coronakermis'. 

Kijken wat we kunnen

We willen niet stilzitten of zielig gevonden worden, licht Sipkema het initiatief toe. Daarom zijn exploitanten van zo'n dertig attracties naar Apeldoorn gekomen om te kijken hoe zij aan de coronamaatregelen kunnen voldoen. "Ze staan anders toch maar stil."

Bovendien: "Premier Rutte roept alle branches op om na te denken wat mogelijk is. Daarom gaan we ook aan de slag en de mogelijkheden de komende week onderzoeken."

Cor is een van de initatiefnemers van de kermis. Cor is een van de initatiefnemers van de kermis.

Er staan op het Van de Valk-terrein langs de A50 in Apeldoorn nu al zo'n dertig attracties. "Zoals een breakdance, oliebollenkraam, botsauto's en een reuzenrad. Het is een kermis waar menig dorp jaloers op zou zijn. Komende woensdag willen we dat alles draait en gaan we op onderzoek uit."

Absoluut niet makkelijk

Het wordt een heel pittige klus, voorspelt Sipkema. "Want hoe hou je de bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand in attracties met karretjes? En hoe ga je om met al het publiek en met rijen? In veel attracties zit of staat het publiek naast elkaar."

Dat wordt een enorme puzzel, zegt Sipkema. "Maar we gaan het toch proberen. Er komen verschillende mensen die er verstand van hebben om te kijken of het veilig is. Het is bovendien een mooie manier om de prachtige wereld van de kermis weer onder de aandacht te brengen. Bovendien hebben we allerlei leuke acties. We blijven positief en denken graag mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore