Antisemitisme

Minister Grapperhaus noemt naziboeken bij Bol.com 'zeer ongewenst'

19 april 2020 20:37 Aangepast: 19 april 2020 21:08
Het magazijn van Bol.com Beeld © ANP (Archieffoto)

De verkoop van extreemrechtse en antisemitische boeken door Bol.com vindt minister Ferd Grapperhaus 'zeer ongewenst en moreel verwerpelijk'. Dat zegt hij in een reactie aan de Tweede Kamer nadat er ophef was ontstaan over de verkoop.

Begin dit jaar kwam Bol.com onder vuur te liggen na de ontdekking dat er honderden werken met antisemitische en neonazistische inhoud aangeboden werden. 

Een voorbeeld is het via Bol.com te verkrijgen boekje Der Giftpilz, een boekje van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Julius Streicher met antisemitische propaganda.

'Nazigedachtegoed'

Minister Ferd Grapperhaus laat nu in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de 'verkoop van boeken met nazigedachtegoed om redenen anders dan educatie of cultuur-historische motieven zeer ongewenst en moreel verwerpelijk is.'

Het nazi-gedachtegoed staat volgens de minister 'haaks op het uitgangspunt binnen onze samenleving dat iedere burger zich een volwaardig burger moet voelen.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bol.com moet verkoop antisemitische boeken staken'

Overleg met Joods Overleg

Federatief Joods Nederland deed aangifte tegen Bol.com. De minister schrijft dat het aan het Openbaar Ministerie is om te beslissen of er tot vervolging moet worden overgegaan. Hij wil niet vooruitlopen of er sprake is van een strafbaar feit. 

De minister heeft ook overleg gehad met het Centraal Joods Overleg. Volgens de minister heeft het orgaan aangeven 'verbolgen te zijn over het feit dat dit soort antisemitische lectuur te koop wordt aangeboden.'

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Niet verwijderen

Bol.com liet eerder in een reactie aan RTL Nieuws weten dat zij het 'belangrijk vindt dat een breed assortiment aan boeken beschikbaar is in de webshop'. "Je kunt niet invullen voor mensen met welk motief ze een boek kopen. Wij vinden het belangrijk om consumenten de vrijheid te geven om te bepalen waarom zij iets kopen."

Bol.com voelt zich verantwoordelijk om niet te censureren en te bepalen wat wel en niet gelezen mag worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeken homogenezing in Nederland te koop: 'Dit is schadelijk en moet stoppen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore