Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Leraren in Actie: scholen moeten dicht blijven

Lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het onderwijspersoneel als na de meivakantie de scholen (gedeeltelijk of gefaseerd) weer open zouden gaan. Wegens deze zorgen vindt de vakbond dat de scholen na mei dicht moeten blijven.

De bond zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het besmettingsgevaar en de overdraagbaarheid van het coronavirus bij kinderen en jongeren. Ook is het moeilijk vast te stellen welke risico's het personeel hierbij loopt, zegt het LIA. 

'Na mei dicht'

Vanwege deze zorgen vindt de vakbond dat de scholen na mei dicht moeten blijven en dat tot aan de zomervakantie doorgegaan moet worden met het digitale afstandsonderwijs. De bond is tegenstander van een combinatie van afstandsonderwijs en onderwijs in de klas, omdat dit tot teveel werkdruk leidt voor leraren.

Komende dinsdag zal premier Rutte bekendmaken hoe de coronamaatregelen er na 28 april uit komen te zien en wat er met de (basis)scholen gaat gebeuren.

'Leraren
Lees ook:
'Leraren zijn bezorgd over heropenen van scholen'

Uitzondering 

Voor de eindtoets van het voortgezet onderwijs moet wel een uitzondering gemaakt worden, vindt de bond. Deze moet dan wel afgenomen worden in kleine groepjes en volgens de RIVM-regels.

Een eerdere suggestie van de Onderwijsraad om de zomervakantie deels in te korten of naar voren te halen om leerachterstanden in te halen, wijst de bond van de hand.

"We moeten realistisch zijn, de rust bewaren en vertrouwen hebben in leraren die met al hun expertise in een haalbaar tempo de problemen aanpakken en hun leerlingen op niveau brengen en houden", zegt de bond in een verklaring. 

Online lesgeven met een baby-tweeling én een peuter doe je zo!

03:43
Nu de scholen gesloten zijn, krijgen veel kinderen les van hun ouders