Ga naar de inhoud
9 euro per stuk

Mondkapjeswinkel geopend in Amsterdam: 'Er is geen schaarste'

Mondkapjes in de etalage van de eerste mondkapjeswinkel van Nederland. Beeld © RTL Nieuws

Terwijl er een groot tekort is aan mondkapjes voor zorgpersoneel, verkoopt Hank ze sinds vandaag in zijn winkel in Amsterdam. Voor negen euro per stuk kun je een gecertificeerd FFP2-mondmasker kopen. "Er is geen schaarste. Want als ik ze kan krijgen, dan kan de regering er toch ook aan komen? Die krengen zijn alleen hartstikke duur."

Normaal gesproken zouden Hank en zijn zoon Jordi op dit moment ijsjes verkopen in hun Amsterdamse salon, het ijsseizoen loopt namelijk van maart tot september. Maar toen kwam corona. "Volgens de richtlijnen van het RIVM zijn we daarom dichtgegaan, we hebben dit jaar nog geen ijsje verkocht", vertelt hij aan RTL Nieuws.

4000 euro huur per maand

De vaste lasten lopen wel door: 4000 euro huur per maand, gas, water, licht, het wifi-abonnement en ga zo maar door. "Daar stond dus 0 euro tegenover. Daarom heb ik eerst de pandeigenaren gebeld. Die denken goed mee, maar zij moeten nou eenmaal ook de hypotheek aflossen bij de bank. Toen ben ik andere oplossingen gaan zoeken."

Van
Lees ook:
Van Rijn: 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig

Een vriend van Hank, die gecertificeerde mondkapjes uit China importeert, werd ingeschakeld. Het gaat om de FFP2-kapjes die hard nodig zijn in de zorg. Volgens Hank en zijn vriend zijn die kapjes ongelimiteerd te bestellen. "Er is wel degelijk aan te komen, er wordt gewoon geleverd. Je moet alleen wat dieper zoeken en de hoofdprijs willen betalen."

Aangeboden aan RIVM

Daarnaast zegt Hank dat zijn vriend de kapjes heeft aangeboden aan het RIVM, maar dat het instituut ze heeft afgewezen. "Waarschijnlijk te duur."

Mensen die beschermende middelen willen aanbieden aan het RIVM kunnen terecht bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Zij laten op hun website weten dat zij niet altijd met alle aanbiedingen iets kunnen. "Dat kan komen doordat bijvoorbeeld de voorraden worden aangeboden tegen woekerprijzen, of doordat bij doorvragen blijkt dat de producten helemaal niet beschikbaar zijn."

De Jonge: 'We pakken alles beet wat er beet te pakken valt'

In de Tweede Kamer ging het donderdag over het chronisch tekort aan mondkapjes voor zorgpersoneel. Veel zorgverleners klagen al weken over het feit dat er niet voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaf in de Kamer toe dat er nog steeds een tekort is. "Ik weet niet precies wat er is aangeboden, maar nee: we hebben nog niet voldoende. We hebben wel héél erg veel besteld. Maar dat werkt pas op het moment dat het daadwerkelijk binnenkomt. Dus voorlopig hebben we niet voldoende."

De Jonge vertelde dat er sinds een paar weken een landelijk inkoopcentrum is. "Dat hebben we nog nooit gehad. Daar werken meer dan 80 mensen uit verschillende organisaties, inkopers van ziekenhuizen, van leveranciers, met elkaar samen. Die moeten in no time een samenwerkend bedrijf vormen waarin ze alles beetpakken wat er beet te pakken valt."

Hank besloot de mondkapjes van zijn vriend in zijn ijssalon te gaan verkopen. Vandaag ging zijn zaak, naar eigen zeggen de allereerste mondkapjeswinkel van Nederland, open. "Ik hoop dat mijn zaak de coronacrisis hierdoor kan overleven en ik hoop tegelijkertijd anderen te helpen."

Vandaag was het al best druk, vertelt Hank. "Alleen maar positieve reacties trouwens vanuit de klanten, ze zijn blij dat ze het niet online hoeven te bestellen. Dat is toch een heel gedoe. Het waren vooral de papa's en mama's die mondkapjes kochten voor de opa's en oma's. Voor als ze boodschappen afleveren bijvoorbeeld. Of ze geven de kapjes weer door aan die ouderen, zodat zij beschermd zijn."

Toch wantrouwen sommige mensen op sociale media de winkel wel, omdat er alleen contant betaald kan worden. Hank zegt daar een simpele verklaring voor te hebben: "Toen we de winkel moesten sluiten, hebben we ons abonnement op kassasysteem CCV opgezegd om kosten te besparen. Dat scheelde toch weer 200 euro per maand. Gisteren is dit abonnement opnieuw aangevraagd, maar dat duurt nog enkele weken."

Drie kapjes voor 25 euro

Het kost wel wat: één mondkapje kost 9 euro, drie kapjes zijn voor 25 euro te koop. "Ja, dat is zeker duur, maar de marge die ik erop neem is nog veel kleiner dan op een ijsje. Deze man wil echt alleen maar de huur straks kunnen betalen en niet omvallen. Gewoon weer aan het werk en anderen helpen, dat is het enige."

Overheid sloeg aanbod miljoenen mondkapjes af

01:27
Nederlandse ondernemers hebben miljoenen goedgekeurde mondkapjes in de aanbieding, maar het ministerie van Volksgezondheid negeert hun aanbod.