'Terug naar tekentafel'

Kritiek op shortlist corona-apps, afgekeurde voorstellen toch op tafel

17 april 2020 23:30 Aangepast: 18 april 2020 13:33
Beeld © ANP

IT-experts die de voorstellen voor corona-apps voor het kabinet hebben bekeken, hebben in een brief forse kritiek geuit op de selectieprocedure waarmee de apps zijn beoordeeld.

Negen van hen zeggen in de brief dat er onder de zeven voorstellen die dit weekend verder meedingen naar de opdracht van de overheid, apps zitten die door meerdere groepen experts zijn afgekeurd.

Integriteit

De experts roepen het ministerie op de werkwijze te herzien. "Wij kunnen ons daarom vanuit onze professionele integriteit niet verbinden aan de uitkomsten", zeggen ze.

Gemengde reacties op corona-apps: 'Big brother is watching you'

Het kabinet onderzoekt sinds begin vorig week of apps kunnen helpen bij het indammen van het coronavirus. Niet iedereen is daar enthousiast over. "Ik vind het heel erg op 'Big brother is watching you' lijken."

De shortlist van deze zeven apps wordt door de overheid wel gepresenteerd alsof deze onafhankelijke experts erachter staan. Het kabinet meldt dat deze apps volgens de experts voldoen aan alle eisen rond onder meer privacy.  

'Terug naar tekentafel'

"Wij sluiten ons aan bij de oproep van Bits of Freedom en Platform Bescherming Burgerrechten alsmede de eerdere oproep van meer dan 140 wetenschappers om terug te gaan naar de tekentafel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Privacyorganisaties Bits of Freedom en Platform Burgerrechten hadden eerder al gezegd niets te zien in het gebruik van apps om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore