Corona-update, stel je vraag

Waarom zijn er in het noorden minder coronabesmettingen?

18 april 2020 15:06 Aangepast: 18 april 2020 15:19

In Friesland, Groningen en Drenthe zijn veel minder coronabesmettingen dan in rest van Nederland. Björn vraagt zich af hoe dat komt.

Experts stelden eerder deze week dat het noorden mogelijk eerder uit de 'intelligente lockdown' kan dan de rest van het land, omdat daar veel minder besmettingen zijn en de ziekenhuiscapaciteit voldoende is.

Regionale verschillen

Er zijn grote regionale verschillen in de corona-epidemie. Dat geldt ook voor de verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten. In Nederland zijn tot nu tot 31.589 bevestigde besmettingen gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besmet met corona zonder symptomen, kan dat?

De meeste mensen die positief zijn getest op het nieuwe coronavirus wonen in de provincie Noord-Brabant (6728). De provincies met het minste aantal besmettingen zijn Groningen (301), Drenthe (376) en Friesland (452). Het aantal werkelijke besmettingen ligt overigens hoger omdat niet alle inwoners met klachten worden getest.

Ook het aantal sterfgevallen in de noordelijke provincies is aanzienlijk minder dan in de rest van Nederland. In totaal overleden 3601 mensen in Nederland. In Groningen zijn relatief weinig inwoners overleden (9). In Friesland  (38) en Drenthe (23) zijn dat er iets meer. Van 32 overleden mensen is de woonplaats niet bekend.

Sterfgevallen per gemeente

Druk op je gemeente om te zien om hoeveel patiënten het gaat.

Dat het noorden veel minder besmettingen heeft dan de rest van het land lijkt misschien opmerkelijk, maar is verklaarbaar. Volgens arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG heeft het noorden deels geluk gehad. Waarschijnlijk heeft de voorjaarsvakantie namelijk een belangrijke rol gespeeld.

Die vond in het noorden een week eerder plaats dan in de rest van Nederland. Veel mensen raakten daardoor niet besmet op vakantie, omdat de grote uitbraak in Noord-Italië pas een week later was.

Carnaval

Een tweede verklaring kan zijn dat er in de noordelijke provincies veel minder vaak carnaval wordt gevierd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus zich in Nederland voor het eerst snel heeft verspreid in Noord-Brabant gedurende de carnavalsperiode.

Toch is volgens Friedrich niet alles toe te schrijven aan puur geluk. Het heeft volgens hem ook te maken met het beleid in de noordelijke ziekenhuizen. Dat beleid is grotendeels hetzelfde omdat de ziekenhuizen veel samenwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testen, testen, testen – maar wie bepaalt welke mensen getest worden?

"We zijn na de eerste coronameldingen in Noord-Italië en Oostenrijk gelijk onze zorgmedewerkers gaan screenen", vertelt Friedrich tegen RTL Nieuws. "Ook hun familieleden werden gecheckt, net als zorgmedewerkers die geen klachten hadden, maar wel contact hadden gehad met iemand die besmet was."

Niet buiten provincie

Ten tweede mochten zorgmedewerkers niet buiten de provincie gaan. "Moest je dat om bepaalde redenen toch doen, dan moest je daarna twee weken thuis blijven." Pas als deze test negatief was, mochten ze weer aan de slag.

Ten derde werd alle niet noodzakelijke zorg voor patiënten van buiten het noorden al snel stopgezet. "Deze besluiten hebben we al heel vroeg genomen en zo konden we kleine epidemieën die ontstonden in de regio de kiem smoren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore