Coronacrisis, werken in de frontlinie

Verpleegkundige werkt tijdelijk als buddy op de ic: 'Alles is anders'

18 april 2020 16:32 Aangepast: 18 april 2020 20:46
Beeld © RTL Nieuws

Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? RTL Nieuws volgt de mensen in de frontlinie, zoals verpleegkundige Chris Jansen. Zij springt bij op de intensive care van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Normaal gesproken staat ze op een andere afdeling. Chris: "Alles is anders." Dan bedoelt ze niet alleen het werk zelf, ook de onzekerheid hakt er in: worden patiënten wel weer wakker?"

Haar eerste nachtdienst was direct even wennen: "Je ziet mensen op hun rug of buik liggen met een buisje in hun keel, dat is erg wennen. Vooral omdat je niet goed weet of ze wel beter worden of niet. Spannend en droevig."

Chris werkt in beschermende kleding en de striemen op het gezicht. Chris werkt in beschermende kleding en de striemen op het gezicht.

Buddy op de ic

Nu er meer beademingsbedden op de intensive care staan, zijn er ook veel meer verpleegkundigen nodig. In het Spaarne Gasthuis in Haarlem zijn 30 extra mensen ingeroosterd op de afdelingen met corona. Chris is een van hen. Ze worden 'buddy's' genoemd.

Normaal werkt Chris op een andere afdeling, ze verzorgt patiënten die bijkomen na een operatie. Maar nu is zij snel omgeschoold om bij te kunnen springen. "Aan het begin van je dienst hoor je aan wie je gekoppeld bent. Dan maak je afspraken over wie wat doet."

"De ic-verpleegkundige is leidend, ik ben zijn of haar extra paar ogen en handen. Je leert elkaar goed kennen tijdens deze periode, je deelt dezelfde ervaringen en je leert veel van elkaar."

Alles is anders

Het ziekenhuis draait in coronatijd op volle toeren. En dat merkt Chris aan de werkdruk. "Onze roosters veranderen soms per uur. We krijgen elke dag mails met updates. Soms word er een paar uur van te voren gevraagd of je een nachtdienst kan draaien op de corona-unit. Je bent eigenlijk elke dag aan het werk."

Het werk op de corona-afdelingen is emotioneler en zwaarder dan Chris gewend is. "Er ligt er een behoorlijke druk op ons, fysiek en emotioneel. Wat wij zien en weten is dat patiënten ineens enorm achteruit kunnen gaan en dan overlijden. En dan is het de zware taak aan de intensivist om de familie te bellen."

Miniatuurvoorbeeld
Werken in de frontlinie

Ic-arts Marco over de nieuwe realiteit: 'Zorg wordt nooit meer hetzelfde'

Alleen overleden

Midden in de nacht overleed een patient, tijdens een dienst van Chris. Ze vertelt hoe De familie kwam nog snel langs om nog 1 keer hun dierbare te zien, maar ze waren al weg toen de patient uiteindelijk overleed. Chris: "Ik stond samen met mijn collega aan de grond genageld. Je wilt iemand vasthouden, zeggen dat het goed is, maar het leek meer op een gevecht. Dat beeld blijft voorlopig nog op mijn netvlies hangen."

Miniatuurvoorbeeld
Werken in de frontlinie

Een maand in de frontlinie van de coronacrisis: 'Emotioneel steeds zwaarder'

Terug naar haar oude werkplek

Als deze crisis voorbij is, moeten Chris en haar collega's weer terug naar hun 'eigen' afdeling."Dat wordt schakelen. Dan wordt er natuurlijk ook weer van je verwacht dat je daar echt staat, daar is dan ook weer druk, je moet weer schakelen. Dan moet je ook weer aan de bak, maar wel heel anders."

Wanneer dat is, is voorlopig nog onduidelijk. Het Spaarne Gasthuis ziet een voorzichtige stabilisatie, maar het is veel te vroeg om daar conclusies aan te verbinden. Chris houdt er wel rekening mee dat ze binnenkort weer vaker op haar eigen afdeling staat, ook daar zal het druk zijn: "Ik sta er dan wel, het zit in mijn hart om mensen te verzorgen, als ik er moet zijn zeg ik in ieder geval geen nee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore