De voorraad aan mondkapjes in Nederland is beperkt, maar toch willen sommigen ze graag gebruiken. Kan je mondkapjes eigenlijk hergebruiken? En zo ja, hoe moet je dat veilig doen?
Die vraag behandelen we in de 51ste editie van de Corona-update. De vraag komt van Robert, Ger, Chris en Vanessa.
De discussie over de mondkapjes laait steeds verder op nu landen om ons heen als België en Duitsland ook gewone mensen aanraden ze te gebruiken. In Nederland gaat het RIVM nog niet zover. Hier geldt het advies alleen voor medisch personeel.
Onwenselijk
Minister Hugo de Jonge zei afgelopen week zelfs dat het onwenselijk is als mensen ze buiten de deur dragen. Medewerkers in de zorg hebben ze immers harder nodig.

Die zorgverleners wordt geadviseerd om speciale mondkapjes te gebruiken die goed sluiten over de neus en die geregeld gewisseld moeten worden. Simpele papieren mondkapjes of zelfgemaakte beschermen de drager niet goed genoeg en zorgen alleen maar voor schijnveiligheid.
Eenmalig gebruik
Het RIVM stelt dat de mondkapjes in principe voor eenmalig gebruik zijn. Toch heeft het instituut op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid vorige maand een pilotonderzoek gedaan naar mogelijkheden voor hergebruik als het tekort echt dringend wordt. Het goede nieuws is: het lijkt te kunnen.
Dan volgt meteen het slechte nieuws: er is een belangrijke voorwaarde.
Het RIVM onderzocht alleen een bepaald type maskers, de FFP2 die door medisch personeel wordt gebruikt. Een simpele wasbeurt is absoluut niet voldoende. De maskers kunnen vervormd raken waardoor ze niet meer bruikbaar zijn. Het moet secuur gebeuren.
Enige manier
De enige manier waarop de maskers veilig kunnen worden hergebruikt is met waterstofperoxide.
Zo zou je de FFP2-masker maximaal driemaal kunnen gebruiken. Daarna biedt hij te weinig bescherming meer. Wel heb je een waterstofperoxide sterilisator nodig. Het is bepaald niet zo dat die in iedere keuken staat.
En zelfs als je aan die voorwaarden voldoet, zijn er geen garanties. De maskers die voor dit onderzoek zijn gebruikt, waren nog allemaal niet gedragen of bevuild. In de praktijk kan dat natuurlijk anders zijn. Ook zijn er verschillende typen FFP2 mondmaskers beschikbaar, terwijl voor dit onderzoek maar één type is getest.
Haken en ogen
In theorie zou je bepaalde mondkapjes dus veilig kunnen hergebruiken. Maar omdat er zoveel haken en ogen aan zitten, is het voor gewone mensen vrijwel onmogelijk om mondkapjes op een goede manier te kunnen hergebruiken.