Zij stierven door corona

'Oma Beer was vandaag jarig geweest, we knipogen even naar de hemel'

17 april 2020 22:57 Aangepast: 18 april 2020 16:10

In deze serie laten we nabestaanden aan het woord over hun geliefden die zijn overleden door corona. Deze keer een eerbetoon aan Janna Stam-Kaal (85) uit Zaandam.

'Kleindochter' Lois:

"Oma Beer was een zus van mijn oma, maar ze voelde als mijn oma. Toen mijn oma zwanger was van haar vierde kind (namelijk mijn moeder), was oma beer ook zwanger. Helaas kreeg ze een miskraam en kon daarna geen kinderen meer krijgen. Mijn moeder was daarna als een kind voor haar: vaak blijven logeren, mee op vakantie, noem het maar op. 

Waarom oma en opa Beer trouwens beer heten en niet Stam, zoals hun achternaam, is heel eenvoudig. Ze hadden namelijk een hele grote Beer altijd op het strak opgemaakte bed staan en mijn broer maakte daar dus al gauw oma en opa Beer van." 

"Aan al het geluk dat mijn opa en oma samen hadden in hun huisje kwam abrupt een einde"

"Mijn opa en oma waren altijd samen en na verloop van tijd ook steeds meer, aangezien oma Beer langzaamaan dement werd. 

Aan al het geluk dat mijn opa en oma samen hadden in hun huisje kwam abrupt een einde toen mijn opa 21 februari 2020 plotseling overleed, met zijn stropdas nog in zijn hand. Oma begreep het allemaal niet meer zo goed en wij zijn (letterlijk) dag en nacht bij haar gebleven. Gelukkig kon ze met spoed worden opgenomen in een verpleeghuis bij ons om de hoek.

Zij was er heel blij en had het ontzettend naar haar zin. Sjoelen, liedjes zingen, helpen met theedoeken opvouwen en lekker nagels lakken. Helaas twee weken nadat ze was opgenomen, ging het verpleeghuis dicht voor bezoek wegens corona. Voordeel was wel dat mijn moeder daar werkt en oma dus nog wel iemand zag." 

"Vijf minuten nadat ze weg was, werd ze gebeld dat oma rustig is overleden."

"Toen er op een gegeven moment toch corona uitbrak, was oma helaas ook aan de beurt. In eerste instantie las ze nog lekker de Libelle op haar kamertje en kon ze door het raam naar de tuin kijken, maar helaas werd ze zieker. Het was een soort achtbaan, met pieken en dalen. Filmpjes waarin ze zwaait en de groetjes doet, maar ook telefoontjes van mama dat oma hoge koorts had en extra zuurstof kreeg. 

Sinds afgelopen maandag ging ze flink achteruit en mocht ik ook langs om haar maximaal een half uurtje te zien. Helemaal ingepakt kwam ik binnen, maar ze herkende mij toch nog. Dinsdagavond is mijn moeder weer langs geweest en vijf minuten nadat ze weg was, werd ze gebeld dat oma rustig is overleden.

" Nu proosten wij op haar en knipogen even naar de hemel."

De manier waarop we onze lieve oma Beer zijn verloren, is afschuwelijk. Ze was nog zo gelukkig en had het zo naar haar zin op haar nieuwe plekje in het verpleeghuis. Toch doet het ons goed dat na nog geen twee maanden oma weer bij opa is, samen zoals het hoort.

85 jaar is oma geworden, vandaag op 17 april was ze jarig geweest. Nu proosten wij op haar en knipogen even naar de hemel."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore