Vooral ouderen

Afgelopen week 2000 meer doden dan gemiddeld, sterfte gelijk aan vorige week

17 april 2020 12:29 Aangepast: 17 april 2020 12:32
Beeld © ANP

Er zijn afgelopen week zo'n 5000 mensen overleden in Nederland. meldt het CBS. Dat zijn er meer dan gemiddeld: in de eerste tien weken van dit jaar overleden er gemiddeld iets meer dan 3000 mensen per week. De sterfte ligt even hoog als vorige week.

Het gaat om mensen die overleden in week 15, van 6 t/m 12 april. Het aantal is een schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Tot het begin van de corona-uitbraak was het aantal sterfgevallen in Nederland heel gemiddeld, maar sinds de uitbraak is dat aantal omhoog geschoten. Een week eerder, in week 14, overleden er ook zo'n 5000 mensen. De stijging is dus niet verder toegenomen.

Overledenen per week

Veel patiënten niet getest

De doodsoorzaak van deze overledenen is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat een groot deel van de toename veroorzaakt wordt door het coronavirus. In week 15 overleden bijna 900 mensen bij wie een coronabesmetting was vastgesteld, maar veel patiënten worden niet getest.

Vooral bij ouderen is het aantal sterfgevallen flink toegenomen. Naar schatting overleden er 1850 mensen van 65 of ouder. dat is 65 procent meer dan in de eerste tien weken van het jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore