Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Besmet met corona zonder symptomen, kan dat?

Zonder iets te merken wel besmet zijn met het coronavirus en er ook weer van herstellen. Is dat mogelijk, willen onder anderen Karlijn, Rob en Mariska weten. We vroegen het viroloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.

In deze 49ste editie van de lezersvraag geven we antwoord op de vraag: besmet met corona zonder symptomen, kan dat?

Ja, dat kan, zegt viroloog Bruijning. "Bij met name jonge mensen laat het coronavirus zich heel moeilijk herkennen. Vaak gaat het voorbij zonder symptomen of met heel milde klachten."

Bij die mildste klachten kan het bijvoorbeeld gaan om een neusverkoudheid of gewrichtspijn. En dat zonder koorts.

Kun
Lees ook:
Kun je zelf een mondkapje maken en gebruiken?

Een onrustige buik, buikkrampen of diarree worden ook wel gerapporteerd. Zelfs een tijdelijk verlies van het reukvermogen als enige symptoom kan duiden op het coronavirus. "Dat zijn symptomen die minder duidelijk passen bij een coronabesmetting", zegt Bruijning.

Maar ook nergens last van hebben en toch besmet zijn met het coronavirus, behoort tot de mogelijkheden.

Nauwelijks of geen klachten

Maar hoe weten we dat mensen besmet zijn (geweest) met het coronavirus als ze geen symptomen hebben? "Dat weten we doordat er onderzoeken zijn gedaan naar mensen die in contact zijn geweest met patiënten. Sommigen van hen werden positief getest op het coronavirus, maar hadden nauwelijks of zelfs geen klachten."

Bij ouderen komt dat niet vaak voor, bij kinderen vaker, zegt Bruijning. Hoeveel mensen het geluk hebben om niet ziek te worden, is moeilijk in cijfers uit te drukken, zegt Bruijning. "Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de mensen die positief werden bevonden, maar op dat moment niet ziek waren, twee dagen later alsnog klachten kregen."

Veel jonge mensen hebben nauwelijks klachten, maar niet iedereen heeft dat geluk

01:21
Ook jonge mensen kunnen erg ziek worden door het coronavirus.

Overigens is nog maar een klein deel van de Nederlanders besmet geweest met het coronavirus. Gisteren bleek dat nog maar 3 procent van de geteste monsters van bloeddonoren in Nederland antistoffen bevat tegen het coronavirus. Dat zou neerkomen op enkele honderdduizenden mensen.

Pas wanneer 60 procent van de Nederlanders immuun is, heeft het coronavirus geen kans meer om zich verder te verspreiden.

Meest voorkomende symptomen 

Niet iedereen die besmet is met het coronavirus heeft dezelfde klachten. Bij de een verloopt de ziekte erger dan bij de ander. Dit zijn de meest voorkomende symptomen die horen bij een besmetting:

Koorts 87,9 procent
Droge hoest 67,7 procent
Vermoeidheid 38,1 procent
Opgehoest slijm 33,4 procent
Benauwdheid 18,6 procent
Spier- of gewrichtspijn 14,8 procent
Gevoelige keel 13,9 procent
Hoofdpijn 13,6 procent
Koude rillingen 11,4 procent
Misselijkheid of overgeven 5,0 procent
Verstopte neus 4,8 procent
Diarree 3,7 procent
Bloedspuwing 0,9 procent
Bindvliesontsteking 0,8 procent