Nederland houdt hoop

Luisterend oor in coronatijd: Saisha begint Bel-me-wel-register

17 april 2020 15:41 Aangepast: 17 april 2020 18:25
Ook psycholoog Siasha Partiman werkt thuis. Beeld © Eigen foto

Door het coronavirus werken mensen thuis, zien ze hun vrienden minder en ze zijn misschien ook nog angstiger dan normaal. Psycholoog Saisha Partiman (30) bedacht daarom dat mensen weleens een luisterend oor kunnen gebruiken om te praten: ze richtte het Bel-me-wel-register op.

"Toen het voor mij een beetje helder werd wat voor impact het coronavirus kan hebben op mensen, wilde ik daar als psycholoog iets aan doen", vertelt Partiman aan RTL Nieuws. 

Somber of onzeker

"Mensen zitten ineens veel binnen, zien weinig mensen en worden misschien angstig of gestrest van alle berichten die op het nieuws verschijnen. Het is logisch dat een ieder zich daardoor somber of onzeker kan voelen. Als mensen zich afvragen wie ze even kunnen bellen om daarover te spreken, kunnen ze bij mij terecht." 

Het werkt zo: via de website kan iedereen contact opnemen met Partiman. Binnen 24 uur zal je dan door haar worden gemaild om een afspraak te maken. In de gesprekken kan overal over worden gesproken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sehraz (16), die dagen met corona op ic lag, wil nu anderen helpen

Het Bel-me-wel-register is een week geleden van start gegaan, maar de aanmeldingen gaan nu al erg hard. "Nu doe ik het nog alleen, maar er staan collega's van mij klaar om bij te springen als dat nodig is."

"Wat kan ik voor je betekenen?"

De vraag waarmee Partiman haar gesprekken begint is: 'Wat kan ik voor je betekenen?' Omwille van de privacy van de mensen die haar bellen mag Partiman niet te diep ingaan op de inhoud van de gesprekken. 

"Het verschilt heel erg per persoon waar hij of zij behoefte aan heeft. Over het algemeen hoor ik vaak dat mensen worstelen met het lesgeven van de kinderen thuis, het constant samen zijn met de partner of juist het alleen thuis zitten." 

De meeste mensen waarmee Partiman belt, hebben aan een luisterend oor genoeg. Maar soms vragen ze ook adviezen om door deze lastige tijd heen te komen.

"Ik zeg bijvoorbeeld tegen mensen dat ze een ritme en structuur moeten aanhouden. Het kan fijn zijn om even alles los te laten maar op een gegeven moment word je daar ongelukkig van. Het is belangrijk om zowel fysiek als mentaal fit te blijven."

Geen therapie

Volgens Partiman zijn de belletjes absoluut niet bedoeld als therapiesessies. "Dit is veel laagdrempeliger. De meeste belletjes duren ongeveer een half uur. Maar als ik merk dat iemand behoefte heeft aan nog een telefoontje dan stel ik voor om later nog een keer te bellen. Eenzaamheid speelt een grote rol in deze tijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patricia en Alette brengen tulpen en rozen naar eenzame ouderen

"Ik denk dan ook niet: 'oh deze persoon heeft therapie nodig'. Het aanpassingsvermogen van de mens is heel groot. Het is gewoon echt helemaal oke om af en toe hulp te vragen als het even wat moeilijker is."

Emoties komen en gaan

Ze wil mensen dan ook vooral het gevoel meegeven dat ze niet de enige zijn die worstelen met onzekerheid of sombere gevoelens.

"Mensen moeten weten dat ze niet de enige zijn, dit is niet alleen een probleem in Nederland, maar ook wereldwijd. Iedereen heeft het zwaar. Maar het is belangrijk om te weten dat emoties komen en gaan. Er komt een moment dat je je weer beter voelt. We kunnen het aan met z'n allen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore