Foute inschatting

Politie te laat naar geweldsincident waarbij 27-jarige man overleed

17 april 2020 09:44 Aangepast: 17 april 2020 10:01
Beeld © ANP

Alarmcentrale 112 heeft een verkeerde inschatting gemaakt door geen politie te sturen naar de zorginstelling in Wageningen waar op 19 februari een 27-jarige man overleed na een confrontatie met twee medewerkers van de instelling. Dat concludeert de politie in een kritisch rapport over het incident.

Al voor het overlijden van de 27-jarige man hadden medewerkers en omwonenden van de instelling 112 gebeld. Die meldingen waren dermate dringend dat de alarmcentrale politie had moeten sturen. In het telefoongesprek werd dat wel toegezegd, maar het gebeurde niet.

Verkeerde inschatting

Uit teruggeluisterde gesprekken blijkt dat de centralist op de alarmcentrale een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Die dacht dat er geen direct gevaar bestond omdat de agressie zich leek te beperken tot de kamer waar de later overleden man verbleef.

"Er is niet voldaan aan de eisen die wij stellen op het gebied van kritisch luisteren, doorvragen en het op waarde beoordelen van de hulpvraag", zegt politiechef Oscar Dros. "Ook werden er geen eenheden gestuurd, terwijl dat wel is toegezegd." De centralist ging ervan uit dat het zorgpersoneel de rust zou herstellen.

Nabestaanden geschokt

De nabestaanden zijn geschokt over de conclusies van het rapport, meldt hun advocaat Richard Korver. "Het is voor de familie moeilijk te begrijpen dat hun geliefde familielid hen op deze wijze aan hen is komen te ontvallen. Zij doen hun best dat een plek te geven. Volledige transparantie en openheid over wat er precies is gebeurd, zijn daarbij van het grootste belang." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode bij incident Wageningen overleed tijdens aanhouding

Het had anders gekund en anders gemoeten, zegt Dros. "Uiteraard is het achter makkelijker een juiste inschatting te maken. In de hectiek van alledag is dat een stuk moeilijker. Ook collega's op de meldkamer moeten soms in een split second een besluit nemen over soms ingrijpende zaken, net als de collega's op straat. Dat gaat in de regel goed, maar in dit geval niet."

Kritisch gesprek

De politie heeft de nabestaanden excuses aangeboden. Met de betrokken centralist is een kritisch gesprek gevoerd. Politiechef Dros zegt dat de meldkamer lering trekt uit het incident.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore