Arbeidsongeschikt

'Arbeidsongeschiktheidsuitkering via telefoon? Onmogelijk, zegt UWV-arts'

17 april 2020 05:22 Aangepast: 17 april 2020 05:26
UWV-artsen mogen cliënten niet meer zien. Beeld © ANP

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, mogen artsen van het UWV geen cliënten meer zien. Toch moet het werk doorgaan. Maar artsen melden dat ze geen arbeidsongeschiktheidsuitkering toe kunnen kennen op basis van een dossier en een telefoongesprek. "Spreekuurcontact is noodzakelijk."

Dat schrijft Trouw na gesprekken met UWV-artsen die beoordelen of iemand een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wia of Wajong) krijgt. Zo'n uitkering kan voor het leven zijn. Verzekeringsartsen vinden dat ze geen goede beslissing kunnen maken als ze een cliënt niet kunnen zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV coulant: geen lagere uitkering als sollicitatie niet doorgaat

Daar is de directie van het UWV het niet mee eens. Uit het Corona Crisisplan van het UWV, dat de krant heeft ingezien, blijkt dat de afhandeling van uitkeringsaanvragen geen vertraging op mag lopen. "Het is niet de bedoeling dat we beoordelingen doorschuiven naar een later tijdstip. Dat zou ons op een grote achterstand zetten."

'Niet ideaal'

Het UWV erkent dat dat 'niet ideaal is', maar vindt dat artsen ook op afstand een goede beslissing kunnen maken. In het crisisplan roept het artsen wel op om 'andere keuzes te maken en soms bochten af te snijden', maar 'altijd zo dat je jouw handelwijze kan uitleggen aan de tuchtrechter'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen zoeken zekerheid bij ons', zegt UWV-medewerker Bert

De voorzitter van de vakbond van verzekeringsartsen, Wim van Pelt, zegt in de krant dat 'de directie compleet voorbij gaat aan de realiteit'.

'Wensdenken'

Als voorbeeld noemt Van Pelt iemand die last heeft van zijn schouder. "Dan moet ik die schouder echt even zien om te oordelen wat nog wel en niet kan." Zoiets op afstand beoordelen kan volgens de vakbondsvoorzitter niet.

"Het UWV stelt beleid vast vanuit wensdenken", vindt Van Pelt. "We zullen de meeste mensen op een later tijdstip alsnog moeten zien."

Bouwvakkers werken door, maar opgesplitst: 'Wij zijn team blauw'

Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis, maar er zijn mensen die niet thuis kunnen werken. Op de bouwplaats moet er gewoon doorgewerkt worden, maar er zijn natuurlijk wel flink wat maatregelen genomen. Zo moet er bijvoorbeeld in ploegen gewerkt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore