Geen certificaat

'Levering afgekeurde mondkapjes uit China was fout van Nederland'

17 april 2020 03:52 Aangepast: 17 april 2020 07:09
Archiefbeeld van mondkapjes. Beeld © EPA

Vorige maand werd een levering mondkapjes vanuit China afgekeurd, omdat ze niet uit de veiligheidseisen voldeden. Nu blijkt dat Nederland bij de aankoop van die maskers fouten heeft gemaakt. Het bedrijf dat de mondkapjes produceerde, bezat niet de juiste certificaten.

Dat meldt BNR Nieuwsradio na eigen onderzoek. De 600.000 mondkapjes werden afgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. 

'Niet voor medische doeleinden'

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken reageerde eerder al op de kwestie. Volgens China was vooraf duidelijk aangegeven dat de maskers niet voor medische doeleinden waren. Dat zou ook duidelijk door de fabrikant vermeld zijn.

Maskers afgekeurd

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid keurde de honderdduizenden maskers vorige maand af. Het ging om 600.000 maskers. Dat was bijna de helft van een partij van 1,3 miljoen FFP2 maskers. Dat zijn maskers die worden gebruikt om ernstig zieke patiënten met het coronavirus te behandelen. 

Onderzoeksorganisatie TNO keurde de maskers af omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Zo passen ze niet goed om het gezicht en functioneren de filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden niet goed. En dat is gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen. Een deel van de maskers was al verdeeld onder ziekenhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderdduizenden mondmaskers teruggeroepen uit ziekenhuizen

Uit eigen onderzoek van BNR Nieuwsradio blijkt nu dat de maskers geproduceerd zijn door de Chinese fabrikant Putian Jinli LAISI Clothing Weaving Co. Het bedrijf zou normaal kleding en stoffen maken, maar richtte zich vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus op mondkapjes.

Medisch certificaat

In China krijgen medische producten volgens BNR een certificaat van de Chinese overheid. Net zoals in Nederland de Voedsel- en Warenautoriteit controleert of producten aan de voorwaarden voldoen, is er ook in het Aziatische land strenge controle.

In China zouden honderden bedrijven gecertificeerd zijn om medische mondkapjes te maken, maar het bedrijf waar Nederland de mondkapjes van bestelde was dat niet. Experts, die ervaring hebben met de Chinese markt, noemen de aankoop dan ook 'zeer bedenkelijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China reageert op honderdduizenden afgekeurde mondkapjes

Hoe het kan dat Nederland toch bestelde bij Putian Jinli LAISI Clothing Weaving Co., is onduidelijk. Er was destijds een acuut tekort aan mondkapjes, waardoor Nederland onder grote druk stond om snel in te kopen.

Reactie ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan BNR weten niet te willen reageren op het verhaal. Een woordvoerder meldt slechts dat over het aantal leveringen en de inhoud van leveringen geen uitspraken worden gedaan.

Scholier helpt ziekenhuis met slimmigheidje voor mondkapjes

Tom's moeder werkt bij de spoedeisende hulp. Ze draagt in deze coronatijden altijd mondkapjes. En die irriteren bij lang gebruik. Maar Tom bedacht voor zijn moeder een oplossing. En nu heeft hij het hele ziekenhuis als klant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore