Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kun je zelf een mondkapje maken en gebruiken?

De voorraad mondkapjes in Nederland en het buitenland is schaars en dat terwijl de fabrieken op topsnelheid nieuwe maken. Lezers Lisa, Jeroen en Ria vragen zich af of ze kunnen helpen door zelf mondkapjes te maken.

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, bracht gisteren tijdens de schaarste onder de aandacht. "De voorraad mondkapjes die we hebben, moeten we zo goed mogelijk verdelen", zei hij tijdens een persconferentie. "We willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken."

Verplicht

Ook in het buitenland is een gebrek aan mondkapjes. Daar ligt de focus ook op voldoende mondkapjes regelen voor de mensen die ze nodig hebben, de zorgverleners. Maar ga je in België of Duitsland boodschappen doen, dan wordt je geadviseerd een mondkapje op te doen. 

In Nederland raadt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het gebruik van mondkapjes alleen aan voor medisch personeel in Nederland. Minister De Jonge noemde het zelfs onwenselijk als mensen buiten de deur mondkapjes gaan dragen. 

Maar kunnen mensen dan helpen met het maken van mondkapjes om de schaarste tegen te gaan? Graag, zei de Belgische premier, Sophie Wilmès, gisteren. Zij raadt aan stoffen mondmaskers te maken voor eigen gebruik op plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. 

Naald en draad

Onze zuiderburen gaan dus thuis aan de slag om hun eigen mondkapjes te maken. Daarvoor plaatste de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid een handleiding.

Online worden veel naaipatronen gedeeld. Mondkapjes worden gemaakt van bijvoorbeeld vaatdoeken, T-shirts en kussenslopen. In verschillende patronen voor mondkapjes is ruimte gelaten voor een filter. Zo'n filter heeft altijd nut, maar als je daar bijvoorbeeld een stofzuigerzak voor gebruikt, wordt het een stuk moeilijker om door een zelfgemaakt mondmasker te ademen.

Chinese
Lees ook:
Chinese economie krimpt met 6,8 procent: grootste val in decennia

Het is dus mogelijk om zelf mondkapjes te maken, maar ze zijn niet geschikt om te gebruiken in de zorg. Dat is omdat de mondkapjes niet officieel gekeurd zijn. Het RIVM benadrukt dat mondkapjes alleen werken als ze op de juiste manier gebruikt worden. Ze moeten heel goed sluiten over de neus en de mond en daarnaast regelmatig gewisseld worden, minstens twee keer per dag.

Gekeurd

Officiële en gekeurde mondmaskers beschermen de drager voor virussen van buiten en een zelfgemaakt masker doet dat niet per se. De Amerikaanse Long Associatie stelt dat zelfgemaakte mondkapjes niet de drager beschermen, maar zouden ze wel kunnen voorkomen dat de drager anderen besmet en het virus dus niet verder verspreidt.

Tom (13) bedacht een oplossing voor irriterende mondkapjes

01:51
Tom's moeder werkt bij de spoedeisende hulp. Ze draagt in deze coronatijden altijd mondkapjes. En die irriteren bij lang gebruik. Maar Tom bedacht voor zijn moeder een oplossing. En nu heeft hij het hele ziekenhuis als klant.

Cambridge University testte welke materialen een virusdeeltje van 0.2 micron tegenhoudt. Zo'n deeltje is vijf keer kleiner dan het coronavirus. Op een sjaal na hield elke geteste stof ten minste 50 procent van de virusdeeltjes tegen. 

Testresultaten

Chirurgisch masker 89 procent
Stofzuigerzak 86 procent
Vaatdoek 73 procent
Shirt van katoenmix 70 procent
Antimicrobiële kussensloop 68 procent
Linnen 62 procent
Kussensloop 57 procent
Zijde 54 procent
Shirt van 100 procent katoen 51 procent
Sjaal 49 procent

Uit de conclusie van het onderzoek blijkt dat een beschermend masker de kans op besmetting verkleint, maar niet wegneemt. Dat geldt voor elk materiaal, zelfgemaakt of niet. 

Duitsland
Lees ook:
Duitsland en België aan de mondkapjes, Nederland noemt het 'niet wenselijk'