Ga naar de inhoud
Quarantaine-speeltuin

In Saskia's tuin kunnen kinderen even uitrazen: 'Hartverwarmend'

Dana (4) heeft de hele middag bij Saskia op de trampoline gespeeld. Beeld © Eigen foto

Door de coronamaatregelen kunnen sommige kinderen niet buiten spelen. Soms omdat ze zelf ziek zijn, of hun ouders, of omdat ze geen tuin of balkon hebben en de openbare speeltuin gesloten is. Saskia besloot die kinderen te helpen, en stelt haar tuin, vol speeltoestellen, open voor gezinnen. "Het is voor mij een kleine gift, maar voor een ander een groot cadeau."

Het idee is simpel, zegt Saskia Brinkhof uit Lettele (gemeente Deventer). "Ik heb het geluk dat we een grote tuin hebben, maar dat heeft natuurlijk niet iedereen. Sommige kinderen kunnen al weken niet buiten spelen. Waarom zou ik hen niet proberen te helpen? Ik heb de mogelijkheid om hen in onze tuin een mooie dag te bezorgen. En ik vind het heel belangrijk, juist in deze tijd, dat we naar elkaar omkijken en elkaar proberen te helpen waar mogelijk."

Chemo

Saskia kwam op het idee toen ze op Instagram een foto van Noor (10) voorbij zag komen. Die heeft een hersentumor. Ze krijgt chemo en daarom heeft ze een extra lage weerstand, waardoor ze het huis niet uit kan.

'Dubbel gestraft'

Bij de foto stond geschreven hoe dit voor Noor is: "Wat ik het allerstomste vind is dat ik niet mag spelen met mijn beste vrienden. Ik vraag mijn ouders soms: waarom mag ik niet buiten spelen terwijl andere kinderen het wel mogen?"

Die foto en het verhaal hakten erin bij Saskia. "Het raakte mij enorm. Je zal nu maar een ziek kind thuis hebben zitten, dan kun je geen kant op. Dan ben je al ziek, en mag je ook niet naar buiten. Dan word je als het ware dubbel gestraft."

Trampolines

Saskia wilde iets voor Noor en andere kinderen betekenen. "Zij is natuurlijk niet de enige die in deze situatie zit. Ik bedacht meteen: wat nou als ik een veilige speelplaats kan creëren voor kinderen zoals Noor, waar zij met het hele gezin kunnen spelen, uitrazen en tot rust kunnen komen?"

Almeerder
Lees ook:
Almeerder fleurt eenzame zieke kinderen op met papegaai

Daarop besloot ze te overleggen met de rest van haar gezin, die het ook helemaal zagen zitten. Met hulp van lokale ondernemers plaatste ze een aantal trampolines en speeltoestellen in een deel van haar tuin, en maakte ze een Facebookpagina aan waarin ze uitlegt wat het idee is, en welke maatregelen ze neemt om te zorgen dat alles veilig is, ook voor kinderen met een lagere weerstand.

Desinfectiespray en handschoenen

"Het is een deel van de tuin, van in totaal één hectare. De tuin is bereikbaar via een aparte ingang, daar kunnen mensen met de auto komen. Er komt één gezin per keer, en alleen op afspraak. Ik maak alle speeltoestellen voor aankomst schoon, maar ik leg ook desinfectiespray, doekjes en handschoenen klaar voor als mensen het toch spannend vinden."

Wil jij ook met je gezin een dagje vertoeven in Saskia's tuin? Dat kan, maar alleen op afspraak. Op de Facebookpagina van Spelen bij Sas zie je hoe je je kunt aanmelden.

Saskia komt niet in contact met de gezinnen. "Ik zwaai even vanachter het raam, en that's it. Alle gezinnen nemen ook hun eigen afval mee, dus ik kom echt met niets in aanraking. Zo kunnen we het veilig doen."

Op Eerste Paasdag kwam het eerste gezin bij Saskia op bezoek. "Het was heel mooi om te zien hoe zij ervan genoten." En inmiddels stromen de aanmeldingen binnen. "Deze week komen er in totaal zeven gezinnen en ook voor volgende week heb ik al wat mailtjes ontvangen. Ik ben heel blij dat ik anderen hiermee een plezier kan doen."

'Meteen naar de trampoline'

Ramika (30) uit Deventer was op paaszondag de eerste die samen met haar man en twee dochters, Dana (4) en Dian (2), in Saskia's tuin kwam uitrazen. "Ik zag het voorbijkomen op Facebook en dacht meteen: dit is iets voor ons. We wonen in het centrum van Deventer, boven onze winkel, en hebben geen balkon of tuin. Het gemeentelijke speeltuintje in de buurt is gesloten vanwege de hangjongeren, en dus kunnen we eigenlijk al drie weken geen kant op."

Heel voorzichtig

Ramika en haar man runnen een telefoonwinkel, die nu alleen nog op afspraak open is. "Vanwege ons contact met klanten zijn we heel voorzichtig, en natuurlijk ook omdat we twee kleine kinderen hebben. We zijn echt bang om iemand anders aan te steken, nemen de quarantaineregels heel serieus."

Maar daardoor waren de afgelopen weken wel zwaar, vertelt ze. "We hebben een klein huisje, met een kleine woonkamer. Die ligt inmiddels helemaal bezaaid met speelgoed, maar na een tijdje raken kinderen daar toch op uitgekeken. En ze missen het enorm om buiten te kunnen spelen. Normaal spelen ze iedere middag uren in de speeltuin, ze zijn dol op schommelen en springen."

'Leek wel een sprookje'

Dat ze afgelopen zondag welkom waren bij Saskia, vond Ramika 'heel bijzonder'. "Toen we binnenkwamen, leek het wel een sprookje. Het is zo'n mooie tuin. Onze jongste is meteen naar de trampoline gerend en heeft twee uur lang staan springen. Daarna hebben ze met de skelters gespeeld en bellen geblazen. En ook voor ons als ouders was het heel fijn. Het is een hele weidse omgeving, dus je komt echt even tot rust."

Ramika is Saskia heel dankbaar. "Ik ben er best emotioneel van, dat er mensen die zo om anderen geven en denken. Zij geven toch een stukje privacy op om ons een mooie dag te bezorgen. Ik vond het echt hartverwarmend."

Kinderfeestje in coronatijd: Liv (8) en Dean (6) vieren hun verjaardag

01:08
Felicitaties op afstand: zo ziet een feestje in tijden van quarantaine eruit.
Trampolines
Lees ook:
Trampolines niet aan te slepen: 'Mensen letten niet meer op de prijs'