Ga naar de inhoud
Nederland

Amsterdam komt met verbod op vakantieverhuur voor deel binnenstad

Een op de vijftien woningen in Amsterdam heeft al eens op Airbnb gestaan. Beeld © ANP

Vanaf 1 juli is het voor bewoners van delen van de Amsterdamse binnenstad niet meer mogelijk hun huis te verhuren via Airbnb of vergelijkbare verhuursites. "Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt."

De gemeente stelt een verbod op vakantieverhuur in voor de Wallen en een deel van de grachtengordel. Amsterdam spreekt van "een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur".

Die stap zou noodzakelijk zijn omdat de leefbaarheid in deze wijken ernstig onder druk staat. "Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt", zegt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens. "Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren."

"Ruim 80 procent van de bewoners in het centrum van Amsterdam ervaart veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur."

25.000 advertenties per maand

In Amsterdam is het aanbod van woningen voor toeristische verhuur de afgelopen jaren flink gestegen. Zo heeft volgens de gemeente een op de vijftien woningen in de hoofdstad op Airbnb gestaan. Het aanbod van woningen is bovendien vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms.

"Ruim 80 procent van de bewoners in stadsdeel Centrum ervaart veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur", aldus Ivens. "De vaak gehorige Amsterdamse woningen zijn niet geschikt voor toeristisch verblijf en zorgen bijvoorbeeld voor geluidsoverlast wanneer er sprake is van een afwijkend dag- en nachtritme van toeristen."

Ivens baseert zijn oordeel op een tweejaarlijks onderzoek naar het draagvlak voor toerisme in de stad. In de andere 96 wijken is een verbod volgens hem voorlopig niet nodig. Maar dat kan veranderen als het draagvlak in die wijken ook afneemt in de komende twee jaar.

Regels
Lees ook:
Regels Amsterdam voor vakantieverhuur zijn in strijd met de wet

Toch een vergunningsplicht

In de overige wijken moeten inwoners vanaf 1 juli een vergunning aanvragen als ze hun woning willen verhuren. Amsterdam is tot die maatregel gedwongen door een uitspraak van de Raad van State van 29 januari.

Tot nu toe moesten Amsterdammers die hun huis wilden verhuren dat weliswaar melden aan de gemeente, maar ze hoefden geen vergunning te hebben zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldeden. De hoogste bestuursrechter van ons land oordeelde dat de stad de Huisvestingswet overtrad door vrijstelling te verlenen van de wettelijke vergunningplicht.

Grote
Lees ook:
Grote steden zijn Airbnb zat en willen Europees optreden

Voornemen uit coalitieakkoord

Amsterdam gebruikt de vergunningsplicht nu om het verbod op vakantieverhuur in delen van de binnenstad in te voeren. Dat plan was al opgenomen in het coalitieakkoord van het college van burgemeester en wethouders.

Lang was onduidelijk of zo'n plaatselijk verbod juridisch wel stand zou houden. Vanaf 1 juli verstrekt de gemeente simpelweg geen vergunningen meer voor de aangewezen wijken.

Voorwaarden blijven geldig

De regels waar vakantieverhuur in de rest van Amsterdam aan moet voldoen, gelden ook in de nieuwe situatie. Alleen hoofdbewoners mogen de woning verhuren, voor hooguit dertig dagen per jaar, aan maximaal vier personen.

Inwoners van de stad kunnen nog tot eind mei bezwaar maken tegen het voorstel om een verbod op vakantieverhuur in te stellen.

Toeristen
Lees ook:
Toeristen weg, huurders erin: Airbnb-appartementen naar vrije sector

'Illegale voorstellen'

Airbnb zegt in een reactie 'bezorgd' te zijn over de plannen. Het spreekt van 'illegale voorstellen die de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden'.

Het verhuurplatform zegt dat het juist een reeks maatregelen heeft geïntroduceerd om de overlast in Amsterdam te bestrijden en het toerisme te verspreiden buiten het centrum. "Die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen kortetermijnoplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven", aldus het bedrijf.