Ga naar de inhoud
Voorspelling Rabobank

'Bij groot deel van banen is anderhalve meter afstand mogelijk'

Thuiswerken gaat de meeste werknemers goed af. Beeld © ANP

Het grootste deel van de banen (84 procent) kan ook in een anderhalvemetersamenleving nog doorgaan. 38 procent van de medewerkers in Nederland zou vanuit huis door kunnen werken. In veel andere beroepen is anderhalve meter afstand met aanpassingen mogelijk.

Dat voorspelt de Rabobank, zo schrijft De Telegraaf. 

Vooral medewerkers van banken en ict-bedrijven zouden gemakkelijk thuis kunnen werken, voorspelt de Rabobank. Ook wie in de zakelijke dienstverlening of communicatiesector werkt kan dat eenvoudig op afstand doen.

Zo
Lees ook:
Zo overleeft jouw relatie het thuiswerken

In veel andere beroepsgroepen is werken op anderhalve meter afstand met wat aanpassingen mogelijk. Econoom Jesse Groenewegen van de Rabobank vertelt in de krant dat er dan wel hele strikte protocollen nodig zijn, en dat is niet gemakkelijk.

Bouwvakkers op anderhalve meter

"In de bouw kan bijvoorbeeld doorgewerkt worden, maar er moet wel voor gezorgd worden dat bouwvakkers op anderhalve meter van elkaar op de steiger staan. En ze kunnen ook niet allemaal tegelijk lunchen in een schaftwagen van drie bij twee meter.”

1,5 meter afstand onmogelijk voor Café Nol: 'Dan maar 5 klanten'

01:48
Volgens premier Rutte moeten we wennen aan de anderhalvemetersamenleving. Het nieuwe normaal. Anne-Marie van het Amsterdamse Café Nol vreest dat het onhaalbaar is. ''Hoe gaan wij dat drankje dan bij je neerzetten?''

Volgens de Rabobank is er voor ruim 10 procent van de banen nog helemaal geen oplossing. Het gaat dan bijvoorbeeld om banen in de horeca of kapperszaken. "Dat is een behoorlijke smak voor de economie", vindt Groenewegen.

Minder mensen nodig

Bovendien is het niet zo dat 84 procent van de medewerkers in Nederland ook daadwerkelijk aan de slag kunnen, omdat veel bedrijven door teruglopende omzet minder mensen nodig zullen hebben.

"Denk maar aan winkelpersoneel. Met wat aanpassingen kan er doorgewerkt worden, maar er zijn tegelijkertijd veel minder klanten", legt Groenewegen uit. 

Zo blijft thuiswerken draaglijk tijdens de coronacrisis

01:43
Tijdens de coronacrisis werkt 80 procent van de Nederlanders thuis. Maar hoe blijft dat een beetje leuk en hoe blijf je productief? Arbeidspsycholoog Tosca Gort geeft tips om het thuiswerken vol te houden.
Dit is een artikel van