Coronamaatregelen

Raambezoek verboden in Drents verpleeghuis: 'Mijn moeder is zo verdrietig'

15 april 2020 17:22 Aangepast: 15 april 2020 17:41
Raambezoek zoals het wel moet: voldoende afstand. (archieffoto) Beeld © ANP

In verpleeghuis Altingerhof in Beilen (Drenthe) is al het bezoek, ook het raambezoek, tijdelijk verboden. Reden: het bezoek hield zich te vaak niet aan de anderhalvemeterregel. Voor de 85-jarige moeder van Maaike een klap in het gezicht. "Het raambezoek met mijn vader was het hoogtepunt van de dag voor mijn moeder."

"Mijn moeder is verdrietig en flink van slag", zegt Maaike uit Beilen. Elke middag bezocht haar moeder het verpleeghuis Altingerhof om een bezoekje te brengen aan de 90-jarige vader van Maaike. 

"Mijn vader woont daar sinds hij een hersenbloeding heeft gehad", zegt Maaike.  "Mijn moeder ging elke middag voor het raam staan om mijn vader in de ogen te kijken terwijl ze belden. Ook speelden ze spelletjes door op het raam te tekenen."

Een snelle knuffel

Maar vrijdag kreeg het gezin te horen dat het raambezoek tussen haar vader en moeder niet meer mag. Al het bezoek is voorlopig verboden in het verpleeghuis. 

Een woordvoerder van zorgaanbieder Icare, waar het verpleeghuis onder valt, bevestigt dat al het bezoek, ook het raambezoek, tijdelijk niet meer mag. "We zagen dat mensen zich toch niet aan de regels hielden. Ze deden de ramen open of er werd toch even snel geknuffeld in de tuin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleeghuis op slot, toch contact met je kinderen: 'Blij als ik hun stemmen hoor'

In het verzorgingshuis is nog geen coronabesmetting vastgesteld. "En dat willen we graag zo houden. We doen dit echt om de bewoners te beschermen. Het is bijzonder verdrietig dat bewoners en familie elkaar nu even niet 'in het echt' kunnen ontmoeten."

Dubbel gevoel

Maaike heeft er een dubbel gevoel over. Ze vindt het goed dat er alles aan gedaan wordt om de bewoners te beschermen. "Maar ik vind deze maatregel wel heel drastisch. Zonder over alternatieven na te denken, wordt dit laatste beetje contact mensen ontnomen."

Icare benadrukt steeds te kijken naar nieuwe mogelijkheden, zodat mensen contact met elkaar kunnen houden. "We hebben nu iPads zodat mensen met elkaar kunnen videobellen. We blijven zoeken naar alternatieven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore