Ga naar de inhoud
Blauwgele ara

Almeerder fleurt eenzame zieke kinderen op met papegaai

Beeld © Facebook / Nathaniël Mendonca

De coronacrisis brengt soms het mooiste bij mensen naar boven. Neem nou Nathaniël Mendonca (27) uit Almere. Hij heeft een bijzondere papegaai, een blauwgele ara. Daarmee gaat hij langs bij kinderen die noodgedwongen binnen moeten blijven. "Na de coronacrisis wil ik dit voortzetten, deze huisbezoekjes."

Het is voor veel kinderen een gekke tijd. Geen verjaardagspartijtjes, geen bezoekjes aan opa en oma, geen school. Maar er is ook een groep die het nóg zwaarder hebben: kinderen die nauwelijks een frisse neus kunnen halen. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of kinderen die zo ziek zijn dat ze extra vatbaar zijn voor het virus.

Bij die laatste groep gaat Nathaniël langs. Met zijn papegaai, Zanöe.

"Ik ben hier vorige week mee begonnen. Mijn vriendin en ik dachten dat het wel leuk zou zijn om met onze vogel langs kinderen te gaan die noodgedwongen thuis moeten zitten door corona. We gaan altijd al met onze vogel naar buiten, want hij moet losvliegen, maar nu hebben we een extra reden om naar buiten te gaan."

Nathaniël is student bij de politie. "Ik ben aspirant-politieagent. Ook wij moesten thuis zitten, omdat de de organisatie zo min mogelijk collega's op de werkvloer wilden hebben. Dus ik heb meer vrije tijd."

In eerste instantie begon hij in zijn eigen wijk. Hij plaatste een berichtje op Facebook en vroeg of er kinderen noodgedwongen thuis moesten zitten - die wilde hij wel even komen opvrolijken. De verzoekjes stroomden binnen.

Daarna ging hij verder kijken, in heel Almere. "Uiteindelijk is het zo uitgebreid dat we zijn benaderd door Stichting Kanjer Wens. Nu gaan we door heel Nederland langs kinderen die een bijzondere ziekte hebben, onder wie ook kinderen die niet lang meer te leven hebben."

Het is misschien heftig om te zien, al die ernstig zieke kinderen, maar de impact valt mee, zegt Nathaniël. "We zijn wel naar kindjes geweest waarvan we tegen elkaar zeiden: we weten niet of ze er morgen nog zijn. Maar ik werk zelf in de gehandicaptenzorg. Ik ben het wel gewend om dit soort dingen te zien."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Nathaniël is blij dat hij dit mag doen. "Als kinderen die papegaai zien, dan worden ze zó gelukkig. Dat geeft een heel warm gevoel. Een dankbaar gevoel dat ik dat mag doen."

'Zo wordt het leven mooier'

Corona brengt ons samen, zegt de Almeerder. Hij vindt dat hartverwarmend om te zien. Het leven wordt mooier als we er zijn voor elkaar, stelt hij.

De Flevolander hoeft er dan ook niks voor terug. "Ik doe dit vrijwillig, ik vraag er niks voor. Het enige waar ik het voor doe is de glimlach op hun gezicht. Al ben ik er maar vijf minuten, voor die kinderen is zo'n bezoek onbetaalbaar. Het is mooi om zo een herinnering achter te laten."