Meer twintigers en dertigers

Minder verkeersdoden, maar nog altijd twee Boeings vol: 'Lange weg te gaan'

15 april 2020 12:41 Aangepast: 15 april 2020 13:20
Bij een auto-ongeluk in Heeze, Brabant, kwam recent nog iemand om. Op de wegen in Brabant gebeuren de meeste ongelukken van Nederland. Beeld © Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

Het totale aantal verkeersslachtoffers is vorig jaar licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Maar het gaat nog steeds om een fors aantal doden en dat is zorgelijk", vindt Veilig Verkeer Nederland.

Vorig jaar waren er 661 verkeersdoden te betreuren in Nederland. Dat zijn er 17 minder dan in 2018, toen onderzoekers nog de grootste stijging in bijna dertig jaar constateerden. Het aantal verkeersdoden van vorig jaar is wel hoger dan in de jaren voor 2018.

Ook al zijn er vorig jaar minder mensen in het verkeer omgekomen dan in 2018, Veilig Verkeer Nederland is bezorgd. "Het is het aantal inzittenden van twee Boeings", zegt de woordvoerder. "Maar omdat het geleidelijk gebeurt, valt het niet zo op. Er is nog veel werk aan de winkel." 

Twintigers en dertigers

In 2019 zijn een kwart meer twintiger en dertigers omgekomen in het verkeer dan een jaar eerder. Zij kwamen vooral vaker om bij auto-ongelukken. Maar in deze leeftijdscategorie verongelukten ook meer motorrijders en bestuurders van bromfietsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart meer twintigers en dertigers verongelukt in verkeer

Het CBS geeft geen verklaring voor de toename van het aantal twintigers en dertigers onder de verkeersdoden. "Het is altijd een beetje gissen", reageert de VVN-woordvoerder. De toename kan volgens hem te maken hebben met drank- en drugsgebruik. "En met lachgas, dat tegenwoordig in trek is."

Voorzichtige stap

De ANWB noemt de lichte daling een voorzichtige stap in de goede richting. "Gezien deze cijfers blijven investeringen in bijvoorbeeld veilige wegen en fietspaden echter onverminderd hard nodig om het aantal doden verder terug te dringen", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen. De ANWB zegt erop gebrand te zijn meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de ongevallen. 

Ook vindt de ANWB dat het verbeteren van verkeershandhaving door moet gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Automobilist zwaargewond, auto belt zelf 112 na ongeluk op A2

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) spreekt van 'een heel klein en voorzichtig stapje in de goede richting'. "Maar we hebben nog een lange weg te gaan", voegt ze daaraan toe. 

Oorzaak

De meeste slachtoffers vielen volgens het CBS in Noord-Brabant. Het provinciebestuur heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) opdracht gegeven om te achterhalen wat daar de oorzaak van is. SWOV: "Naast het nemen van maatregelen die verkeersongevallen moeten voorkomen, is het ook belangrijk om te blijven leren van ongevallen in het verkeer, onder andere door van elk dodelijk ongeval de toedracht te onderzoeken." De uitkomsten van dit onderzoek worden meegenomen in de jaarlijkse Monitor Verkeersveiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoor je dat (niet)? Stuk minder verkeerslawaai door coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore