Nederland

Waarom word je ziek op de eerste dag van je vakantie?

08 juli 2016 12:55 Aangepast: 08 juli 2016 20:16
Beeld © Pixabay

Ken je dat gevoel? Heb je eindelijk vakantie, en dan word je plotseling ziek. Het wordt ook wel het 'omgekeerde Kortjakje-syndroom' genoemd. Maar waarom reageert je lichaam zo op die dikverdiende vakantie?

Hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets wijt het aan een te snelle omschakeling van werk naar rust. Bij een hoge werkdruk wordt adrenaline in hoog tempo door het lichaam gepompt. Als er vervolgens abrupt rust wordt genomen, kunnen er volgens Vingerhoets twee dingen gebeuren. 

Vage pijntjes

"Mensen krijgen last van vage pijntjes, vermoeidheid en hoofdpijn. Onze hersenen hebben een beperkte capaciteit. Als we het druk hebben, is er in ons hoofd geen ruimte om die signalen op te pikken. Er is te veel afleiding. Maar zodra die afleiding wegvalt, worden de pijntjes pas opgemerkt.

"Ren niet meteen naar de kroeg op je eerste vrije avond. Maar ga flink sporten"

"Het is als joggen met muziek op. Dan is er zoveel afleiding dat je minder snel moe wordt. Of een voetballer die tijdens de wedstrijd geblesseerd raakt: hij voelt de pijn pas zodra hij in de kleedkamer tot rust komt."

Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het advies van Vingerhoets simpel: afleiding. "Ga op je eerste vrije avond niet naar de kroeg maar eens flink sporten! Na een flinke fysieke inspanning herstelt je lichaam en neemt de aanmaak van adrenaline af. En zorg dat je wat te doen hebt tijdens de vakantie."

Verhouding werk-rust uit balans

In het tweede scenario gaat je lichaam juist door met de productie van adrenaline. "Het is belangrijk dat je lichaam adrenaline aanmaakt naar behoefte. Het zorgt ervoor dat we in drukke tijden kunnen presteren. Maar als we geen adrenaline nodig hebben, moet het ook niet aangemaakt worden."

"Je ziet dit vooral bij mensen die veel overuren maken voor hun werk. Tijdens het slapen, hét moment dat je lichaam echt moet rusten, is er nog steeds adrenaline actief. Dit is ook het geval als ze op vakantie gaan. Hierdoor kom je met overtollige energie te zitten, waardoor het afweersysteem uit balans raakt." 

"En daardoor ben je vatbaarder. Dit is overigens ook een teken dat je werk-rustverhouding niet in balans is. Dan zou je toch bij jezelf te rade moeten gaan of je daar niet iets aan moet doen."

Meer op rtlnieuws:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore