Corona-update, stel je vraag

Testen, testen, testen – maar wie bepaalt welke mensen getest worden?

15 april 2020 15:52 Aangepast: 15 april 2020 15:55
Wie bepaalt wie getest wordt?

De oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om te testen dreunt al weken rond. Maar hoe zit dat nu in ons land? Wordt alle testcapaciteit benut en wie bepaalt welke mensen getest worden?

Verschillende lezers, onder wie Jelle en Sjukke, hebben vragen over de coronatests. Die beantwoorden we in de 47ste editie van de corona-update.

Het aantal tests is wereldwijd beperkt en daardoor kan lang niet iedereen zich laten testen. De Nederlandse testlaboratoria draaien grotendeels op machines van één fabrikant: Roche. Naast die afhankelijkheid is er krapte omdat er te weinig spullen zijn, zoals chemicaliën en andere materialen die nodig zijn voor de tests. 

Flinke uitbreiding

Sinds de uitbraak is het aantal coronatests in ons land wel flink uitgebreid: van ongeveer 4000 testen per dag naar 17.500 testen (per half april). 

Aanvankelijk werd alleen ziekenhuispersoneel getest met klachten die aan het virus doen denken. Sinds deze maand wordt ook ander zorgpersoneel getest, zoals personeel in verpleeghuizen of de thuiszorg. De GGD kijkt op basis van het testbeleid van het RIVM welke zorgverlener getest kan worden.

Jong, topfit en ernstig ziek door corona: 'Kan jou ook overkomen'

Ook jonge mensen kunnen erg ziek worden door het coronavirus.

Testcapaciteit benut?

Hoe gaat het in de praktijk? Uit een rondgang van onder meer dagblad Trouw blijkt dat nog niet de volledige testcapaciteit wordt benut. 

Eén van de belangrijkste knelpunten is dat er te weinig geschoold personeel is dat nodig is om te testen. Ook blijkt dat nog lang niet alle zorgmedewerkers worden getest. Pas als een personeelslid echt niet gemist kan worden en dicht bij patiënten werkt, mag er getest worden. 

Arts bepaalt

Ook patiënten die zo ziek worden en de verschijnselen van een coronavirusinfectie hebben, worden getest. Je kunt je niet aanmelden voor een test. Testen worden alleen gedaan als de arts dit nodig vindt. Ook niet iedereen die mogelijk corona heeft, wordt getest. Als mensen uit risicogroepen ziek worden, kunnen zij getest worden omdat een besmetting gevolgen kan hebben voor hun behandeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen gaan niet-geteste coronadoden in kaart brengen

Wel zijn er allerlei zelftests in omloop. Het RIVM raadt af zelf bloed te laten testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen het nieuwe virus. Het is onduidelijk hoe betrouwbaar de thuistests zijn. Het dringende advies is nu: koop ze niet. 

Andere soorten testen

De ontwikkeling rond testen staat niet stil. Er wordt ook gekeken naar andere soorten tests. Het gaat dan om tests die de aanwezigheid van viruseiwitten aantonen (antigeentesten).

Ook wordt gekeken naar tests die aanwezigheid van antistoffen in het bloed aantonen (serologische tests). Met behulp van deze tests, bijvoorbeeld in combinatie met de huidige test, kunnen onderzoekers meer te weten komen over het coronavirus. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore