Ga naar de inhoud
5G

Stichting tegen komst 5G neemt afstand van vernielingen

Werkzaamheden aan een zendmast in Nuenen die door een eerdere brand beschadigd is geraakt. Beeld © ANP

Stop 5GNL, een stichting die strijdt tegen de komst van 5G-internet, heeft afstand genomen van de vernielingen van zendmasten die de afgelopen tijd plaatsvonden. De stichting keurt geweld af, staat in een verklaring.

"Wij zijn altijd vreedzaam geweest, bijvoorbeeld met demonstraties", zegt medeoprichter Martine Vriens in de verklaring waarnaar verwezen wordt in het Eindhovens Dagblad

Brandstichtingen in zendmasten hebben sinds 3 april al dertien keer plaatsgevonden op tien verschillende plaatsen. Het is onduidelijk of het om dezelfde persoon of personen gaat en wat het motief achter de brandstichtingen is. Dat laatste benadrukt ook Stop 5GNL.

Beelden
Lees ook:
Beelden vrijgegeven van brandstichter zendmast

De stichting, die vorig jaar werd opgericht, wil alleen via juridische wegen de komst van 5G dwarsbomen, staat in de verklaring. "Stop 5GNL werkt volkomen volgens de regels van de democratie en de Nederlandse rechtsstaat."

Kort geding

Zo spande de stichting een kort geding aan tegen de Staat om de komst van het nieuwe netwerk te verhinderen "omdat er teveel ernstige aanwijzingen zijn voor gezondheidsschade". De zaak werd lang voordat de vernielingen plaatsvonden aangespannen.

Sommige actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht zijn voor gezondheid en milieu. Daarvoor bestaat momenteel geen enkel bewijs.

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

03:00
In korte tijd zijn al elf zendmasten in Nederland in brand gestoken. Er lijkt een verband te zijn met zorgen over de komst van 5G: de nieuwe generatie mobiel internet. Maar is die angst terecht?
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl