Ga naar de inhoud
Nederland

PvdA uit grachtenpand Amsterdam: 'Half miljoen huur veel te duur'

Het statige pand van het partijbureau van de PvdA Beeld © ANP

Het was voorzitter Hans Spekman van de PvdA al jaren een doorn in het oog: de torenhoge huur van het partijbureau aan de Herengracht in Amsterdam. Op Facebook jubelt hij vandaag: "Het is zover! We gaan verhuizen."

Spekman had in zijn verkiezingscampagne in 2011 al beloofd dat de PvdA het pand zou verlaten. "Het grachtenpand is veel te duur, we betalen in totaal ongeveer 5,4 ton per jaar. Dat vond en vind ik veel te veel geld. Het geld komt van de contributie van leden, en daar moeten we zuinig mee omgaan."

Huurcontract tot 2019

Dat het toch nog tot nu heeft geduurd voordat de PvdA het dure pand verlaat, komt volgens Spekman doordat het huurcontract nog tot 2019 liep en er door de crisis moeilijk een nieuwe huurder gevonden kon worden. Inmiddels is dat gelukt en is de PvdA binnenkort af van de torenhoge huur. 

Behalve de kosten was ook de slechte toegankelijkheid van het pand voor gehandicapten een probleem. Extra pijnlijk, omdat de PvdA zich juist hard gemaakt heeft voor goede toegankelijkheid van openbare gebouwen. 

Buiten de grachtengordel

Binnenkort besluit de PvdA waar het nieuwe partijbureau komt. Spekman heeft een paar locaties op het oog, maar heeft gewacht met het doorhakken van de knoop totdat zeker was dat de partij uit het huidige dure optrekje kan. Welke keuzes nu voorliggen wil de partij niet zeggen.

Zeker is wel dat het buiten de grachtengordel zal zijn. En dat het een stuk goedkoper zal zijn dan het huidige pand. Het kan zijn dat wordt gekozen voor een locatie buiten Amsterdam, zegt een partijwoordvoerder. Al wordt het niet heel ver weg van de hoofdstad, omdat veel medewerkers van het partijbureau daar wonen.