Dader gezocht

Beelden vrijgegeven van brandstichter zendmast

14 april 2020 21:06 Aangepast: 14 april 2020 21:28
Ook in Groningen werd een zendmast in de fik gestoken. Beeld © Politie

De politie heeft beelden vrijgegeven van een man die brand heeft gesticht in een zendmast in Groningen. Op de videobeelden is te zien hoe hij afgelopen vrijdagavond zijn auto parkeert vlakbij een zendmast aan de Koningsweg in Groningen.

Vervolgens stapt hij uit, loopt met een jerrycan naar de zendmast toe en giet een brandbare stof tegen de mast aan. Vervolgens steekt hij de vloeistof in brand.

Het gaat om een man van vermoedelijk 25 tot 30 jaar die mogelijk rijdt in een zwarte Toyota Aygo. Hier de beelden:

Brandstichtingen in zendmasten hebben sinds 3 april al dertien keer plaatsgevonden op tien verschillende plaatsen. Het is onduidelijk of het om dezelfde persoon of personen gaat en wat het motief achter de brandstichtingen is.

Straling en coronavirus

Mogelijk heeft het te maken met protesten tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht zijn voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs.

Ook doet de suggestie de ronde dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. De politie kan niet zeggen of er aanwijzingen zijn dat de incidenten uit deze hoek komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw brand in zendmasten, mogelijk uit angst voor 5G-netwerk

Eerdere brandstichtingen vonden onder meer plaats in Rotterdam, Tilburg, Oudenbosch en Veldhoven. Gisteravond waren er opnieuw branden in twee zendmasten in Almere. De politie liet vandaag weten dat de brandstichting vaak op dezelfde manier gebeurt, namelijk met een brandbare vloeistof, vermoedelijk benzine.

'Aanval op hulpdiensten'

De politie noemt de aangestoken branden bij zendmasten 'zorgelijk en onacceptabel' omdat de impact ervan groot kan zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld hulpdiensten onbereikbaar zijn bij een noodgeval. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde de brandstichtingen eerder al 'een aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving'.

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

Over de 5G-technologie is veel te doen, onder meer over de invloed van de straling op je gezondheid. Wat is daarvan waar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore