Ga naar de inhoud
Meel en gist in trek

Nederland slaat massaal aan het broodbakken: 'Het geeft rust en voldoening'

Foto ter illustratie

Nergens is er nog meel of gist te krijgen, lijkt het wel, en verschillende molenaars hebben hun zaken moeten sluiten vanwege de drukte. Wat is er aan de hand? We zijn in quarantaine massaal brood aan het bakken.

"Een dag geen brood in je hand, is een dag niet geleefd", zegt meesterboulanger Hiljo Hillebrand. Hij is zo gek van brood dat hij zelfs op vakantie bij een lokale bakker langsgaat met de vraag of hij een dagje mee mag draaien. "Dan loop ik langs en vraag ik hoe laat ze beginnen. Meestal is dat om 2 uur 's nachts."

Als schrijver van de Broodbijbel krijgt hij altijd wel mails met vragen over brood bakken, maar de laatste tijd puilt zijn mailbox uit. En hij is niet de enige die merkt dat we massaal aan het bakken zijn geslagen: retailanalyst IRI zag de eerste week van de lockdown nog maar een lichte toename in de verkoop van bakproducten, maar daarna ging het hard. In de drukste week was er een stijging van bijna 95 procent ten opzichte van dezelfde week een jaar geleden.

Ook kunnen korenmolens in het hele land de drukte nauwelijks aan, merkt vereniging De Hollandsche Molen. "Op sommige plekken was het zo druk dat ze de veiligheid niet konden garanderen", zegt een woordvoerder. Daarom hebben verschillende molens hun winkels tijdelijk moeten sluiten. "En anderen zijn meer aan het produceren en aan het bijmalen."

Broden
Lees ook:
Broden krijgen andere namen: 'Niet genoeg spelt in speltbrood'

Bakker Hillebrand vindt het niet zo gek dat we juist in deze tijd massaal aan het brood bakken slaan. "Het is een eerste levensbehoefte", zegt hij. "Het mooiste is dat je van heel weinig iets kunt maken. Je hebt alleen twee handen en wat spierballen nodig. Dan neem je bloem, water, gist en zout en maak je een heerlijk broodje."

Het kneden, bakken en de geur van vers brood: volgens Hillebrand geeft het een gevoel van geborgenheid dat we nu allemaal goed kunnen gebruiken. "Het is een proces waarbij het steeds meer op een echt brood begint te lijken. Door bepaalde handelingen en toewijding krijg je langzaam een product. Dat geeft rust en voldoening."

Verslavend

Voor mensen die het nu willen proberen, zegt Hillebrand dat je eigenlijk alleen 'de drie T's' nodig hebt: tijd, toewijding en temperatuur. Verder is het belangrijk dat je bloem en meel van goede kwaliteit haalt (met het juiste eiwitgehalte) en daarna gewoon veel oefent. "Een bakker zit niet voor niets zes tot acht jaar op school."

Hillebrand heeft alleen één waarschuwing voor je begint: "Weet wel dat het verslavend is", zegt hij. "Je ziet vorderingen, het wordt steeds makkelijker en je gaat steeds meer proberen. Je begint met bloem en meel en gaat dan zaadjes toevoegen en andere soorten meel gebruiken. Uiteindelijk kun je het je helemaal eigen maken."

Nieuwe wet maakt einde aan misleidende namen brood

02:40
Broodliefhebbers weten vanaf 1 juli precies wat ze kopen, zonder de ingrediëntenlijst te lezen. Dan gaat het Warenwetbesluit Meel en Brood in. De namen van brood moeten dan precies zeggen welke ingrediënten erin zitten.