Afstand houden is moeilijk

'Leraren zijn bezorgd over heropenen van scholen'

14 april 2020 13:34 Aangepast: 14 april 2020 13:39
Beeld © ANP

Scholen kunnen niet zomaar weer opengaan. Dat zegt onderwijsbond AOb die dit paasweekend een enquête heeft gehouden onder vijfduizend leraren. Zij stellen dat anderhalve meter afstand houden op basisscholen, middelbare scholen en roc’s een lastige klus is waarbij klassen moeten worden opgedeeld.

Scholen zijn al sinds 16 maart gesloten. Over twee weken neemt het kabinet een besluit of de scholen weer open mogen. 

Opgedeeld in 3 klassen

Om de anderhalve meter afstand te kunnen realiseren op een school, zal één klas soms moeten worden opgedeeld in wel drie of vier klassen. Maar dat is fysiek bijna niet haalbaar, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 5000 leerlingen 'kwijt', minister Slob roept op om te blijven zoeken

Daarnaast zijn scholen niet ingericht op het bewaren van afstand, waardoor leraren veel praktische problemen zien. Zoals de loopruimtes in de klassen, het leerlingenvervoer in het speciaal onderwijs en welke hygiënemaatregelen er in de onderbouw van de basisscholen worden genomen.

'Het is een utopie'

Zo noemen leraren die voor de kleuterklas staan het 'onmogelijk' om afstand te houden tot de kleuters tijdens hun lessen. Stolk: "Dertig leerlingen van 4 jaar oud leren om in hun elleboog te niezen en niet aan elkaar te zitten, is een utopie. Laat staan dat een leraar afstand kan houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezinnen stellen schema's op: om 9 uur rekenen, om 10 uur buitenspelen

Docenten uiten ook hun zorgen over hun eigen veiligheid en gezondheid als de scholen weer opengaan. Sommigen zien het zelfs als 'een experiment'.

Werkdruk nog meer gestegen

De onderwijsbond vroeg de duizenden leraren ook naar hun ervaringen met het thuisonderwijs. Stolk: "De al hoge werkdruk is nog meer gestegen. Daar bovenop komen alle zorgen die leerkrachten hebben. Leraren zijn vol voor het afstandsonderwijs gegaan, maar we zien nu de harde realiteit, afstandsonderwijs kan het gewone onderwijs niet vervangen."

Schoolklas krijgt les op afstand: juf ziet het als een noodoplossing

Om leerlingen toch les te geven zetten scholen de computer in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore