'Zeer ingrijpend'

Wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

14 april 2020 01:58 Aangepast: 14 april 2020 20:36
Archieffoto. Beeld © ANP

Een groep van zestig wetenschappers heeft gisteren in een brief aan het kabinet zorgen geuit over de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. "Het gebruik van de apps mag onze fundamentele rechten en vrijheden niet aantasten", schrijven ze in de brief.

Zorgminister Hugo de Jonge kondigde op 7 april aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid omtrent het coronavirus kan ondersteunen.

Vervanging onderzoek GGD's 

Een van de twee apps die het kabinet wil inzetten geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen om uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Op die manier kunnen de apps het contactonderzoek van de GGD's overnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-app moet virus opsporen: hoe werkt die en wat zijn de gevaren?

"De inzet van tracking-, tracing- en gezondheidsapps is zeer ingrijpend. Belangrijk is daarom dat kritisch gekeken wordt naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps, alsook de sociaalmaatschappelijke en juridische impact", schrijven de wetenschappers. De groep stelt dat de apps een precedent zullen scheppen voor "toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën".

Schijnveiligheid

De wetenschappers pleiten er voor deskundigen op gebieden als recht, sociale wetenschappen en ethiek te betrekken bij het besluit de apps wel of niet te gaan gebruiken. Ze vinden dat er gewaakt moet worden voor ineffectiviteit en onbetrouwbaarheid van de apps, omdat die in zulke gevallen voor schijnveiligheid en daarmee een groter risico op besmettingen kunnen zorgen.

Nederland is niet het enige land dat met een app coronagevallen wil herleiden. In veel andere landen werd al iets vergelijkbaars ontwikkeld. Richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie moeten de ontwikkeling van die apps in goede banen leiden.

Schaadt corona-app de privacy? 'Idee is beetje engig'

Nederland overweegt een corona-app te lanceren, in de strijd tegen het virus. Wat zijn de haken en ogen van zo'n app? Roland Koopman vraagt het aan techredacteur Daniël Verlaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van