Elektrische auto's

'Nederland telt meer dan 100.000 volledig elektrische auto's'

14 april 2020 00:53 Aangepast: 14 april 2020 09:08
Een elektrische auto aan een laadpaal. Beeld © ANP

Op 1 januari van dit jaar stonden er 107.000 volledig elektrische auto's geregistreerd in Nederland, 62.000 meer dan in 2019. Het is voor het eerst dat er 100.000 exemplaren rondrijden in ons land.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van kentekengegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). In vier op de vijf gevallen ging het om auto's van de zaak. De overheid maakt elektrisch rijden aantrekkelijker voor zakelijke bestuurders door een lagere bijtelling te rekenen.

Piek verkoop in december

Die bijtelling was 4 procent in 2019 maar is aan het begin van dit jaar verhoogd naar 8 procent. De onderzoekers zien dat de verkoop van volledig elektrische auto's piekte in december, vlak voor dit minder gunstige tarief van kracht werd. Toen werden 22.900 exemplaren verkocht, meer dan in de vijf voorgaande maanden bij elkaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijden op waterstof: is dit de toekomst?

De gunstige bijtelling geldt overigens sinds begin 2019 alleen tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Voor elke euro daarboven is de bijtelling 22 procent. Het is dus fiscaal gunstig om een volledig elektrische auto te kopen die niet duurder is dan dat bedrag. De modellen in die prijsklasse waren dan ook het populairst in 2019. Een jaar vielen de duurdere modellen nog in de smaak. Vorig jaar werd vooral de Tesla Model 3 veel verkocht, bleek eerder al uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG.

Daling plug-in hybrides

Het CBS zag juist een daling van het aantal plug-in hybrides, auto's die naast een elektromotor ook een brandstofmotor hebben. Daarvan reden er begin dit jaar 91.000 rond, 3 procent minder dan een jaar eerder. Op deze auto's zijn al enkele jaren geen gunstige bijtellingsregels van toepassing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getest: de snelste elektrische Porsche

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van