Geslagen en geschopt

Vijf boa's gewond na grote vechtpartij om coronaboetes

13 april 2020 21:45 Aangepast: 13 april 2020 22:04
Boa's kijken of de coronamaatregelen worden nageleefd in Rotterdam. Beeld © ANP

Een groep van twaalf boa's is gisteren belaagd in Rotterdam nadat zij een groep twintigers aanspraken op het overtreden van de coronamaatregelen. Ze werden geslagen en geschopt. Vijf boa's raakten gewond.

Het ging gisteravond rond 17.40 uur mis op de Oldengaarde, vertelt Eric Lakenman van de Nederlandse BOA-bond tegen RTL Nieuws. Daar waren op dat moment zes jongeren bij elkaar die zich niet aan de regels hielden. Ze hielden geen 1,5 meter afstand.

Vechtpartij

Toen twee boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) hen daarop aanspraken en hen een boete wilden geven, kwamen er plotseling 14 andere jongeren aanrennen en ontstond er een enorme vechtpartij. De boa's drukten op een noodknop, waardoor er nog tien handhavers ter plaatse kwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit paasweekend 1800 boetes uitgedeeld om overtreden coronamaatregelen

"Het heeft ongeveer 9 minuten geduurd voordat de politie er was", vertelt Lakenman. "In de tussentijd moesten de boa's zich verdedigen met blote vuisten, ze hadden niks."

Operatie

Twee boa's zijn behandeld in het ziekenhuis. Een van hen moest geopereerd worden vanwege een gescheurde achillespees. De ander had zijn pink uit de kom. "Ook heeft een collega een hersenschudding opgelopen, maar die is niet naar het ziekenhuis geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's bewapenen? 'Het is een bittere noodzaak'

Zijn collega's zijn inmiddels weer thuis, maar zijn wel erg geschrokken van het voorval. De politie heeft direct twee aanhoudingen verricht, maar de andere jongeren ontkwamen.

Weinig aandacht

Lakenman vindt dat er te weinig aandacht is voor geweld tegen boa's. "Het is alleen maar erger geworden sinds de coronamaatregelen. Meldingen worden doorgegeven aan handhavers en pas als het uit de hand loopt, komt de politie erbij."

De boa's willen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) snel de toezegging dat ze de beschikking krijgen over verdedigingsmiddelen. Ze stuitten tot dusver op verzet bij onder meer de politie.

Je bent jong en je hebt lak

Volgens het Veiligheidsberaad hebben vooral jongeren moeite met thuisblijven en afstand houden. Nog te vaak moesten er dit weekend boetes worden uitgedeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore