Landelijk systeem

Huisartsen gaan niet-geteste coronadoden in kaart brengen

13 april 2020 20:55 Aangepast: 13 april 2020 21:58
Een huisarts draagt beschermende middelen tegen het coronavirus. Beeld © ANP

Nederlandse huisartsen willen de coronastatistieken verbeteren. Daarom komen zij met een landelijk systeem om 'verborgen' patiënten en doden te registreren. Niet-geteste personen komen nu niet voor in de dagelijkse RIVM-cijfers, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care.

Op dit moment zijn in Nederland 26.551 mensen positief getest op het coronavirus en 2823 mensen geregistreerd als overleden. Het daadwerkelijke aantal besmettingen en doden ligt vermoedelijk een stuk hoger, omdat niet iedereen een test krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet getest, toch Covid-19: huisartsen stellen diagnose corona bij tienduizenden patiënten

Het idee is dat huisartsen nu patiënten en overledenen in kaart gaan brengen die niet zijn getest, maar hoogstwaarschijnlijk wel besmet zijn of waren. Zij kunnen dit doen via het platform ZorgDomein, dat veel huisartsen nu al gebruiken voor beveiligde gegevensuitwisseling, zoals bijvoorbeeld verwijsbrieven naar het ziekenhuis.

Aanvullen

"De overlijdens van niet-geteste patiënten thuis, in zorgcentra of elders gaan nu niet mee in de cijfers. We willen de RIVM-cijfers aanvullen en de rol van de huisarts in de coronapandemie goed belichten", aldus Jochen Cals, zelf huisarts en hoogleraar aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Cals werkte samen met huisarts-epidemioloog Marco Blanker aan het project. "We vertrouwen erop dat onze collega-huisartsen een goede inschatting maken", zegt Blanker tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen maken zich zorgen: 'Blijf niet met alledaagse klachten rondlopen'

Hij erkent dat er een foutmarge zal zijn. "Veel coronagevallen mis je. En we weten ook niet of alle huisartsen alle sterfgevallen gaan melden. Maar de cijfers zouden in ieder geval een betere indruk moeten geven."

De huisartsen verwachten op korte termijn van de nieuwe functie gebruik te kunnen maken. Ze kunnen ook met terugwerkende kracht meldingen invoeren over overleden patiënten van de afgelopen weken.

Wachtkamers leeg bij huisarts

Huisartsen maken zich zorgen, want patiënten blijven nu langer rondlopen met klachten die niet aan corona gerelateerd zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore