Ga naar de inhoud
Boetes

NVWA deelt waarschuwingen uit aan fokkers van honden met korte snuit

Het doorfokken van mopshondjes met platte snuit is verboden, maar gaat gewoon door.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat deze week vijf waarschuwingen uitdelen aan fokkers van honden met een korte snuit. Sinds maart 2019 heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit het fokken van honden met korte snuitjes verboden.

Dat verbod kwam er nadat een onafhankelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht aantoonde dat het fokken de gezondheid van de dieren aantast. Fokkers die de wet negeren, riskeren boetes.

De platte snuit van de honden zorgt voor ademhalingsproblemen.

Annelies
Lees ook:
Annelies heeft spijt van doorgefokte hond: 'Hij piept van de pijn'

Volgens de nieuwe regels moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds vorig jaar oktober begonnen met controles.

De NVWA gaf in februari de eerste hondenfokker een waarschuwing en komende week gaan de volgende vijf waarschuwingen de deur uit.

Inspecties

De NVWA voerde eind 2019 bij negen hondenfokkers inspecties uit. Bij zes fokkers werden overtredingen vastgesteld. Zij hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen. Worden er tijdens een nieuwe inspectie opnieuw overtredingen geconstateerd, dan volgt een boete van 1500 euro.

Niet fokken met de mopshond

02:23
Bekijk hier de reportage van EditieNL terug.