Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Studenten van grasveldjes gestuurd: maar wat doen ze verkeerd?

De grasveldjes rond de studentencomplexen gebruiken veel studenten om van het mooie weer te genieten. Beeld © Daan Roovers

Onrust bij studenten die wonen in studentenhuizen. Als ze in groepjes buiten op een grasveldje zitten, worden ze door de politie telkens gemaand om zich terug te trekken op hun kamers. Ook wordt gedreigd met boetes. Onbegrijpelijk, vinden ze. In Utrecht wordt nu de hulp ingeroepen van de burgemeester. Want: wat doen ze nou verkeerd?

Houd 1,5 meter afstand. Zo luidt het officiële gezondheisadvies van het kabinet; het valt op de website van de rijksoverheid allemaal terug te lezen. Dit advies geldt niet voor mensen uit één gezin of hetzelfde huishouden. Logisch ook, want zij zitten de hele tijd al op elkaars lip. Met je gezin buiten in het zonnetje zitten of een wandeling maken dat kan dus prima.

Maar hoe zit dit bij studentenhuizen? Hier leven mensen ook dicht op elkaar. Bij het complex IBB in Utrecht van studentenhuisvester SSH leven veel studenten met 15 of meer bij elkaar, in een huis met twee douches en een keuken van hooguit 30 vierkante meter.

'Epidemiologisch gaat het om hetzelfde'

Je zou denken, zegt student Daan Roovers, dat het geen verschil maakt of je nou in een groot gezin woont met zeven personen of dat je met zeven studenten samen woont. Ze gebruiken allemaal dezelfde wc, douche en keuken. "Epidemiologisch gaat het om hetzelfde."

Toch haalt de politie de groepjes studenten buiten op de grasveldjes telkens uit elkaar - en adviseert ze met klem om naar binnen te gaan. Boetes dreigen. "De manier van aanspreken gebeurt niet op de meest vriendelijke toon", zegt Roovers.

'Onmogelijk om afstand te houden'

Daan is voorzitter van het Bewonersoverleg Koepel SSH, kortweg BoKS. In een brief aan de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, vraagt hij om duidelijkheid. Daarin schetst hij ook nog even de situatie: "In een huis waar je op dezelfde wc-bril zit, doucht in dezelfde badkamer en je tanden poetst voor dezelfde spiegel is het onmogelijk om afstand van elkaar te houden."

De student krijgt de indruk dat de politie vindt dat het er bij de studentencomplexen 'te gezellig uitziet', al die studenten op picknicktafels buiten in de zon. "Ik denk dat ze het voor de beeldvorming niet goed vinden. Als er mensen van elders hier langslopen dan worden studenten ook weleens uitgescholden, die steken dan een middelvinger op omdat ze denken dat we een feestje aan het houden zijn."

Vorige week donderdag kregen 17 bewoners van studentencomplex Uilenstede in Amstelveen een boete van 390 euro per persoon omdat ze bij elkaar zaten. Volgens de Telegraaf waren de studenten buiten aan het 'keuvelen'.

Angst inboezemen

De politie zou ook hebben gezegd dat studenten niet met meer dan vier personen op één balkon mogen zitten. "Er wordt gedreigd om ook binnen te gaan handhaven", zegt Daan. "Ik vraag mij af of dat mag, maar hoe dan ook: het boezemt wel angst in."

De Amstelveense politie laat via Twitter weten dat het begrip 'huishouden' uitgelegd staat in de noodverordening. "Onder een huishouden wordt verstaan: de niet van tafel of bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders of kinderen." Via Twitter vullen ze nog aan: "Studenten die wonen op een unit of eenheid vallen hier NIET onder. Wij zullen hier tegen optreden, maar vooral in de OPENBARE ruimte."

Daan hoopt via de Utrechtse burgemeester, die ook nog voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de situatie in het hele land te veranderen. Hij vraagt zich af of de handhaving aansluit bij de adviezen van het RIVM.

Want, de politie en al die voorbijgangers moeten zich realiseren dat veel studenten geen balkon of achtertuin hebben, zegt Daan. Soms is er zelfs geen gemeenschappelijke ruimte. Hij maakt zich zorgen om studenten die nu op de kamers moeten gaan zitten. "Dit duurt misschien nog wel vier maanden. Zo wordt je als student wel heel eenzaam."

Terwijl de studenten in Utrecht wachten op een reactie van de burgemeester, laten ze het er in Amstelveen ook niet bij zitten. "Wij gaan hier ons tegen verzetten", twittert ASVA Studentenunie. Ze krijgen veel steun op sociale media. 'Tamelijk bizar', wordt de politieactie genoemd. "Dit is studenten pesten", klinkt het.

Opstelling van de politie in Amstelveen:

Vanaf vandaag (10 maart, red.) zal erop Campus Uilenstede direct worden opgetreden tegen overtredingen van de noodverordening. Zowel de handhavers van de gemeente Amstelveen als wij houden extra toezicht. Het gaat daarbij vooral om bewoners die buiten op de grasvelden, bankjes en stoelen met teveel bij elkaar zitten.

In overleg met de Officier van Justitie is besloten dat wij ZONDER waarschuwing direct optreden. De afgelopen weken en dagen is er in het nieuws, online en offline, veel gewaarschuwd. Daarnaast zijn alle maatregelen, verboden en adviezen duidelijk gecommuniceerd.

Er zal worden opgetreden tegen groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden. Dit geldt ook voor bewoners die gezamenlijk op een unit of verdieping wonen. Er zal een tekstkar van de politie worden geplaatst om de bewoners en bezoekers hier nogmaals op te wijzen.