Ga naar de inhoud
Protest om coronaregels?

Protest in gevangenis Lelystad, pepperspray gebruikt om rust terug te brengen

De gevangenis in Lelystad (archieffoto) Beeld © ANP

In de gevangenis van Lelystad is een groep gedetineerden in protest gekomen. Aanleiding van het protest zouden de coronaregels in de gevangenis zijn. Het personeel moest pepperspray inzetten om de rust terug te laten keren.

Dat blijkt uit bronnen van RTL Boulevard en is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigd aan RTL Nieuws. Om hoeveel gedetineerden het gaat, is niet duidelijk. 

Coronaregels

Volgens de bronnen die RTL Boulevard sprak, is er een staking geweest tussen vier en zes uur in de middag. "We waren het niet eens met hoe het eraan toe gaat met de coronaregels", zegt de bron tegen RTL Boulevard.

Drie
Lees ook:
Drie cipiers gewond bij gevangenenopstand in België

In de keuken

Het minister van Justitie en Veiligheid bevestigt desgevraagd dat een aantal gedetineerden in protest zijn gekomen tegen het dagprogramma. Aantallen kan de woordvoerder van het ministerie niet geven. 

"Er was eerst een vreedzaam protest in de keuken. Dat mocht even, maar toen gingen ze ramen van de keuken dichtplakken. Dan heeft het personeel geen zicht meer en dus is besloten het protest te beëindigen." Daarbij is pepperspray gebruikt, zegt de woordvoerder. 

Geen gewonden

"De gedetineerden zijn teruggebracht naar de cel. Er zijn geen gewonden gevallen."

Een evaluatie moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Dan moet ook duidelijk worden of er strafmaatregelen nodig zijn. 

Geen bezoek

Gevangenen en tbs-patiënten mogen vanwege de coronacrisis voorlopig geen bezoek ontvangen. In totaal zijn negen gedetineerden en tbs'ers zo zover bekend positief getest op het coronavirus.

Bij zeven anderen is het aannemelijk dat zij het coronavirus hebben. Zij zijn binnen de instellingen in isolatie geplaatst.