Nederlanders vertellen

Leven in strenge lockdown in het buitenland: 'Quarantaine in Nederland perfect'

13 april 2020 11:49 Aangepast: 14 april 2020 07:39
Renate met haar twee dochters in Milaan en Hetty en Joost in Dubai

Tijdens dit lange paasweekend moet heel Nederland zo veel mogelijk binnenblijven. Hoewel het soms zal voelen alsof de muren op je af komen, hebben we nog redelijk veel vrijheid ten opzichte van andere landen. Dit is hoe Nederlanders in het buitenland een strenge lockdown beleven.

Joost en Hetty in Dubai: alleen nog naar buiten met toestemming van de overheid

In Dubai is er een duidelijke strategie gekozen tegen het coronavirus: een totale lockdown. Met ongeveer 4000 bevestigde gevallen op bijna 10 miljoen inwoners is het aantal besmettingen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar Dubai onder valt, relatief laag. Toch laten ze er geen gras over groeien: inmiddels zijn er in de VAE al 650.000 tests uitgevoerd, onder andere in speciale drive-through testcentra.

In Dubai was er al sinds eind maart een tijdelijke lockdown, maar sinds 4 april mag niemand meer zomaar naar buiten. "We zitten in die zin vast", zegt Joost Post. Hij woont met zijn vrouw Hetty al twaalf jaar nu Dubai.

Normaal zijn de straten levendig, bruisen de enorme shopping malls en zitten de terrassen vol. Nu mag je alleen nog naar buiten om naar de supermarkt en apotheek te gaan.

Joost en Hetty bij hun huis in Dubai Joost en Hetty bij hun huis in Dubai

Om naar buiten te gaan heb je toestemming van de overheid nodig. Die kun je aanvragen via een app, en je kunt pas naar buiten zodra je die toestemming hebt. "Het gaat zelfs zo ver dat ze je aanraden om je bonnetjes van de supermarkt te bewaren. Zo kun je bewijzen dat je daar echt ben geweest als je door de politie wordt aangehouden", zegt Joost.

"Privacy staat hier niet zo hoog in het vaandel, daar ben ik wel aan gewend geraakt", zegt Joost.

Joost maakt zich er ook niet druk om dat Dubai zulke strenge maatregelen neemt, hij vindt het eerder geruststellend. "Mijn gevoel is dat we elk middel dat we voor handen hebben, moeten pakken. Ik heb liever dat het wat korter duurt met wat minder privacy."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaïr woont in Wuhan en kan na 76 dagen lockdown weer naar buiten

In Dubai zijn ze ook een stuk strenger met het isoleren van mensen, heeft het Nederlandse stel gemerkt. Hetty moest na een positieve coronatest direct 14 dagen in het ziekenhuis blijven, ook al had ze hele milde klachten.

"Iedereen die positief test, gaat naar het ziekenhuis", vertelt Joost. "Of je nou milde klachten hebt of aan de beademing moet. En je komt er pas weer uit als je drie keer achter elkaar negatief getest bent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: zeventig coronavaccins in de maak

Inmiddels is Hetty weer thuis en wachten ze daar de ontwikkelingen rustig af. "Ik heb het gevoel dat ze hun stinkende best doen en kosten noch moeite besparen om het de kop in te drukken", zegt Joost. Het enige waar hij zich echt zorgen over maakt zijn de mensen die hun inkomen kwijt zijn of kwijt gaan raken.

Met name bij het personeel van het baggerbedrijf waar hij directeur van is. "Er zijn daar nu 165 mensen aan het werk. Het gaat nu nog, maar als er geen vervolgwerk komt zou dat voor veel mensen gevolgen kunnen hebben. Daar heb ik wel eens een slapeloze nacht van."

Renate: luchten op de binnenplaats en voetbaltraining via Skype

"Jullie hebben in Nederland de perfecte quarantaine", zegt Renate Emsbroek vanuit Sesto San Giovanni, een voorstad van Milaan. "Zo zou ik het ook willen, dat je nog naar buiten mag of naar het bos."

Haar doorgaans drukke straat kwam een paar weken geleden piepend en krakend tot stilstand toen het hele land in lockdown ging. Niemand mag meer zonder reden naar buiten. Je mag alleen nog naar de supermarkt en apotheek en je moet verplicht een mondkapje op. "Het straatbeeld is totaal veranderd."

Toen het virus er net was, deden veel mensen er nog bagatelliserend over in Italië. Maar inmiddels is er niemand meer die corona niet serieus neemt. Overvolle ziekenhuizen en mortuaria zijn tekenen van een bittere realiteit: met een dodental dat richting de 20.000 gaat, is Italië snoeihard geraakt.

Renate met haar twee dochters op het balkon. De enige plek waar ze nog een praatje met hun buren kunnen maken. Renate met haar twee dochters op het balkon. De enige plek waar ze nog een praatje met hun buren kunnen maken.

Ook de levendige straten van Milaan zijn stil geworden. Renate moest voor haar werk dagelijks met een drukke metro naar een consultancybureau in het centrum van de stad. Nu werkt ze vanuit huis. Met twee kinderen van 11 en 15 en haar Italiaanse man is het improviseren in hun appartement. Ze gaat af en toe luchten op de binnenplaats en de kinderen krijgen voetbaltraining en drumles via Skype. "Het kan allemaal best wel."

Renate ziet ook positieve kanten aan de lockdown. "In onze kapitalistische maatschappij was iedereen maar aan het rennen en vliegen, altijd druk. Nu hoef ik niet eens meer te bedenken wat ik ga doen, dat is ook wel eens fijn." Daarnaast is de lucht ineens een stuk schoner. Normaal was Renate vanwege de smog sommige weken in het jaar aan het hoesten, nu kan ze ineens de was buiten hangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: lockdown duurt langer zonder corona-app

Hoewel het nog totaal niet duidelijk is hoe lang dit allemaal gaat duren, denkt Renate al voorzichtig na over de periode na de lockdown. Knuffelen en kussen Italianen elkaar straks nog als ze elkaar zien? En hoe gaat werken eruit zien? Op afstand werken bestond in Italië nog niet echt, maar Renate hoopt dat dat hierdoor verandert. "Van maandag tot vrijdag naar kantoor vond ik toch al niks. Ik denk dat veel mensen door deze ervaring meer flexibiliteit kunnen krijgen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore