Ga naar de inhoud
Ongewenst zwanger

Rechter verbiedt ondanks coronacrisis abortuspil per post

Demonstranten in 2019, archieffoto. Beeld © ANP

Een vrouw die ongewenst zwanger is mag van de rechtbank in Den Haag geen abortuspil per post krijgen. Haar dochter heeft coronaverschijnselen en dus moet de vrouw in huis blijven.

Volgens de wet is het zo dat de vrouw een eerste hormoonpil in het bijzijn van een arts moet nemen. Daarvoor moet ze dus naar een abortuskliniek, maar dat kan nu niet. De motivering van de rechter wordt dinsdag pas verwacht. 

Speciale richtlijn

De vrouw werd in haar zaak tegen de Staat bijgestaan door Bureau Clara Wichmann. De juridische organisatie vindt dat Nederland door de uitspraak ver achter loopt in vergelijking met andere landen. Het bureau wijst erop dat bijvoorbeeld de Britse beroepsvereniging van gynaecologen een speciale richtlijn voor abortushulpverlening in de coronacrisis opgesteld heeft.

Nog
Lees ook:
Nog steeds problemen thuiszorg en reguliere zorg: afspraken afgezegd en weinig informatie

Samen met de organisatie Women on Waves beraden de vrouw en Bureau Clara Wichmann zich op vervolgstappen. Daarin worden ze gesteund door PvdA-politica Lilianne Ploumen. Zij richtte in 2017 het internationale fonds She Decides op, dat zich onder andere inzet voor seksuele voorlichting en veilige toegang tot abortus. 

Vragen voor minister

Ploumen laat in een comment op een Instagram-post van Bureau Clara Wichmann weten dat ze vragen heeft gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ze wil onder andere van de bewindsman weten of hij een noodmaatregel als in Groot-Brittannië overweegt. Daar mogen 'vrouwen en meisjes abortuspillen voor een vroegtijdige medische abortus tot 10 weken' thuis innemen, zonder dat ze daarvoor eerst naar kliniek of ziekenhuis moeten.

'Limiteren keuzevrijheid'

Daarnaast vraagt Ploumen aan De Jonge of hij vindt dat 'abortushulpverlening niet stilgelegd mag worden omwille van restricties vanwege de coronacrisis, en deze zorg op een alternatieve manier moet worden verleend zolang deze restricties vrouwen limiteren in hun keuzevrijheid'.

LINDA schrijft dat naast de vrouw nog twee anderen zich gemeld hebben voor een abortuspil per post. Bureau Clara Wichmann zou contact hebben met een vrouw die in een onveilige thuissituatie verkeerd en van wie haar partner niet weet dat ze zwanger is. Voor haar is het vrijwel onmogelijk om bij een arts langs te gaan.

Huiselijk geweld

Tijdens de coronacrisis krijgen opvangvoorzieningen voor vrouwen veel meer vragen en noodkreten binnen over onveilige thuissituaties dan normaal het geval is. "Voor slachtoffers van huiselijk geweld is hun huis vaak al een gevangenis, maar nu sluit het web zich helemaal", zei adviseur Hilde Bakker daar eerder over bij RTL Nieuws.

Meer
Lees ook:
Meer vragen en noodkreten: 'De geweldpleger is nu altijd thuis'

Daarnaast zou een vrouw die op een van de Waddeneilanden woont haar zwangerschap willen afbreken. Zij moet vier uur reizen naar een kliniek, schrijft LINDA.

Begin dit jaar werd duidelijk dat vrouwen die naar een abortuskliniek gaan, daar steeds vaker lastig worden gevallen door anti-abortusactivisten. Met die reden startten De Bovengrondse en het Humanistisch Verbond al een buddyproject voor die vrouwen. 

Buddy's beschermen vrouw op weg naar abortuskliniek

01:29
"Een demonstrant schreeuwde dat ik een moordenaar was", vertelt Eva.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.