Ga naar de inhoud
Eenzaamheid

Nog steeds problemen thuiszorg en reguliere zorg: afspraken afgezegd en weinig informatie

Een thuiszorgmedewerker houdt afstand tijdens het werk. Beeld © ANP

Mensen zijn bang om naar het ziekenhuis te gaan, afspraken worden afgezegd, ziekenhuis zelf geven volgens patiënten te weinig informatie en thuiszorg neemt af. Dat zijn de conclusies van een nieuw onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 8300 mensen.

Patiënten zeggen een zorgafspraak vooral af omdat ze bang zijn om in aanraking te komen met iemand die corona heeft. Het is niet duidelijk of deze mensen zich bewust zijn van de gevolgen die het afzeggen voor ze heeft. Het gaan dan om zowel ziekenhuisbezoek als het ontvangen van thuis- of mantelzorg.

Onzekerheid voor Sharon: om corona niet naar gynaecoloog

01:04
"Ik ben bang dat het nog even gaat duren", zegt Sharon.

Sharon (25) uit Den Haag heeft al een jaar last van tussenbloedingen, terwijl ze aan de pil is. Haar afspraak met de gynaecoloog voor een echo gaat nu niet door. "Ik ben bang dat het nog even gaat duren", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Ze snapt dat de prioriteit bij coronapatiënten ligt. "Maar het is jammer dat er zoveel onzekerheid is voor mensen die klachten hebben die niks met corona te maken hebben."

Lijst met prioriteiten

Volgens Robin Peeters van de Internistenvereniging werken artsen met een overzicht waar verschillende diagnosen een bepaalde prioriteit krijgen. Daarmee krijgen patiënten met het een het sommige ziektebeelden binnen zes weken uitsluitsel. "En zorg die iets minder acuut is, maar nog steeds belangrijk, binnen 12 weken", zegt Peeters.

Hulp en ondersteuning

De patiëntenfederatie noemt het vooral zorgelijk dat de thuiszorg afneemt. Mensen die thuis zorg, hulp en ondersteuning nodig hebben, krijgen dat nu niet. Daardoor neemt ook de vereenzaming toe, stelt de organisatie.

Als mensen een zorgafspraak afbellen of afgebeld worden, krijgen ze weinig informatie over wat ze moeten doen als hun klachten toenemen, blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Moet
Lees ook:
Moet ik boodschappen schoonmaken? En overleeft het virus in de koelkast?

De helft van de deelnemers aan het onderzoek heeft een zwakke gezondheid. Dat kan zijn vanwege ouderdom, een operatie, chronische aandoening of zwangerschap.

Zorgen om gezondheid

Ruim 1000 van de ondervraagden geeft aan dat ze zelf, of een naaste, corona hebben of hebben gehad. Van de deelnemers maakt meer dan 80 procent zich zorgen om hun eigen gezondheid of die van een dierbare.

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond en loopt nog tot 14 april.

Corona
Lees ook:
Corona in cijfers