Coronacrisis

Duitsers lijken nu toch te luisteren: 'Minder druk aan de grens'

11 april 2020 13:37 Aangepast: 11 april 2020 15:04
De marechaussee houdt auto's aan bij de grens bij Duitsland. Beeld © ANP

Het is vandaag een stuk rustiger aan de grens tussen Duitsland en Nederland dan gisteren. Toen bleken veel Duitsers, ondanks het dringende verzoek van premier Mark Rutte om in eigen land te blijven, toch de grens over te steken – naar eigen zeggen vooral om boodschappen te doen.

Vandaag zien ze aan de grens minder Duitsers, zegt de Koninklijke Marechaussee. Al willen er met name in Limburg nog steeds Duitse automobilisten naar hun boot, camping of favoriete tuincentrum.

Eigenwijs

"Het blijft bijzonder om te zien dat mensen niet nadenken over het gegeven advies en eigenwijs op pad gaan", zegt een woordvoerder van de marechaussee. "Gisteren gaf een Duitser aan bij zijn zieke schoonvader van 84 op bezoek te gaan. Dan heb je niet helemaal door in wat voor nare tijd we zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsers lappen verzoek om Nederland te mijden massaal aan hun laars

De marechaussee spreekt mensen aan die de grens over willen en probeert hen te ontmoedigen, maar er zijn geen juridische middelen om hen tegen te houden. Gisteren leidde dat ertoe dat sommige auto's omkeerden, maar ook dat veel auto's doorreden.

Tientallen boetes

Duitsers die met meer dan twee personen in de auto de grens over gaan, krijgen wel een boete. Dat gebeurde gisteren in Limburg tientallen keren.

Nederland op slot gooien: wel of niet verstandig?

Veel landen om ons heen leggen het complete openbare leven plat. Maar ondanks het coronavirus mogen veel Nederlanders nog hun huis uit. Worden daardoor levens onnodig op het spel gezet? Of levert zo'n lockdown juist op een later moment veel risico op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore