Corona-update, stel je vraag

Moet je elk oppervlak in huis ook 20 seconden schoonmaken?

11 april 2020 14:15 Aangepast: 11 april 2020 15:31

We moeten onze handen minimaal 20 seconden wassen, dat weet inmiddels iedereen. Maar moet je dan alles wat je in en rond je huis schoonmaakt 20 seconden poetsen om het virusvrij te maken?

De 42ste vraag in deze serie komt van Karin. Een logische vraag, want we weten dat het virus korte tijd kan overleven op oppervlakten. En als je 20 seconden nodig hebt om het virus van je handen te krijgen, heb je die tijd dan ook nodig om het van je aanrecht, tafel, tuinstoelen en deurklinken te krijgen?

Desinfecterend middel

Goed nieuws voor iedereen die schoonmaken als een noodzakelijk kwaad ziet: het virus van oppervlakten verwijderen gaat een stuk sneller. "Die kun je met een desinfecterend middel gewoon goed afnemen", zegt het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet ik boodschappen schoonmaken? En overleeft het virus in de koelkast?

Maar waarom moet je je handen langer wassen dan een ander oppervlak? Daar is een simpele verklaring voor, zegt het RIVM. "Als je je handen niet alleen even onder het water wilt houden, maar ze goed wilt wassen met water en zeep, dan moet je bijvoorbeeld ook je vingertoppen reinigen en onder je nagels schoonmaken. Dat kost 20 seconden."

Spaanse peper

De woordvoerder vergelijkt het met je handen wassen na het schoonmaken van een Spaanse peper: "Als je daar niet de tijd voor neemt, dan kun je je wel voorstellen wat er vervolgens gebeurt..."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet ik mijn handen wassen met warm of koud water?

Bij het schoonmaken van oppervlakten heb je vaak geen 20 seconden nodig om in alle hoekjes te komen. "Als je bijvoorbeeld je aanrecht schoonmaakt met de juiste reinigingsmiddelen, dan is dat dus voldoende. Gladde oppervlakten zijn niet te vergelijken met je handen."

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

Handen wassen, handen wassen, handen wassen! Het komt in alle adviezen terug in de strijd tegen het coronavirus. Maar waarom eigenlijk? Dit is hoe je met zeep het coronavirus van je handen wegvaagt.
RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore