Brandstichting

Opnieuw brand in zendmasten, mogelijk uit angst voor 5G-netwerk

11 april 2020 15:17 Aangepast: 11 april 2020 19:22
Werkzaamheden aan een zendmast in Nuenen die door een eerdere brand beschadigd is geraakt. Beeld © ANP

In zendmasten in Oudenbosch en Veldhoven heeft vannacht brand gewoed. In een zendmast in Groningen werd geprobeerd brand te stichten.

Ook in de twee zendmasten in Oudenbosch is vermoedelijk sprake van brandstichting. De oorzaak van de branden bij twee zendmasten in Veldhoven wordt nog onderzocht. 

5G-netwerk

Afgelopen week werd ook al aangifte gedaan van brandstichtingen in zendmasten in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen. De acties lijken gericht te zijn tegen de uitrol van het 5G-netwerk, dat in nepnieuwsberichten in verband wordt gebracht met de verspreiding van het coronavirus.

In Groot-Brittannië sloegen vandalen ook al op meerdere plekken toe. En bij de vernieling van een hek rond vliegbasis Leeuwarden werd een man aangehouden die verklaarde dat hij de 5G-netwerkpalen op de basis wilde verwijderen, schrijft Dagblad van het Noorden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrorismebestrijder bezorgd om brandstichting en sabotage zendmasten

Bereikbaarheid hulpdiensten

De branden in de masten zijn extra gevaarlijk, omdat het uitvallen van zendmasten grote gevolgen kan hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee voor de bereikbaarheid van hulpdiensten, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg, die de situatie goed in de gaten houdt.

Ook directeur Rob Bongelaar van Monet, dat namens KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden, noemde de brandstichtingen eerder al 'onbegrijpelijk en onacceptabel'. "De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Complottheorieën over het virus: 'Mensen zoeken vijand om ramp te begrijpen' 

Corona door 5G?

Mogelijk zijn de branden gesticht door aanhangers van complottheorieën over 5G. Zij geloven dat het coronavirus wordt veroorzaakt door het 5G-netwerk. Hoe komt het dat mensen zo heilig overtuigd zijn van dit soort theorieën? Editie NL zocht het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van