Manifest 170 wetenschappers

'Coronacrisis is kans voor doorvoeren radicale hervormingen'

11 april 2020 08:00 Aangepast: 11 april 2020 08:12
Een briefje op het raam van een restaurant in IJmuiden. De horeca heeft het zwaar door de coronacrisis. Beeld © ANP

Nu de samenleving is ontwricht door het coronavirus, is er de mogelijkheid radicale hervormingen door te voeren. Schulden moeten worden kwijtgescholden, er moeten kortere werkweken komen, we moeten minder consumeren en reizen en er moet meer geïnvesteerd worden in de publieke sector.

Daarvoor pleiten 170 wetenschappers in een manifest dat in de krant Trouw verscheen. In het manifest doen ze voorstellen voor 'Nederland na corona'. 

Deels door economie

De wetenschappers - voornamelijk sociologen en milieuwetenschappers - zeggen dat de coronacrisis deels komt door de huidige, neoliberale economie, omdat die vooral uitgaat van groei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet getest, toch Covid-19: huisartsen stellen diagnose corona bij tienduizenden patiënten

"Zo zijn we onder meer getuige van grote bedrijven die de hand ophouden op het moment dat de vraag naar hun goederen en diensten ook maar even wegvalt, precaire banen die verloren gaan en een toenemende druk op gezondheidssystemen die sowieso al onder grote druk stonden", schrijven ze.

Kortere werkweken

De wetenschappers willen dat er in de toekomst meer wordt geïnvesteerd in de publieke sector, schone energie, onderwijs en zorg. Ook moeten er kortere werkweken komen en een basisinkomen. Verder pleiten ze voor een overgang naar kringlooplandbouw en vermindering van consumptie en reizen. Schulden van werknemers, zzp'ers, mkb'ers en ontwikkelingslanden moeten wat hen betreft worden kwijtgescholden.

"Als wetenschappers en betrokken burgers zijn wij ervan overtuigd dat deze stappen zullen bijdragen aan meer duurzame en gelijkwaardige samenlevingen", aldus de briefschrijvers.

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore