Apple en Google gaan samenwerken om een corona-app te ontwikkelen die onder meer kan bijhouden of je te dicht in de buurt bent geweest van een besmet persoon en dus gevaar loopt. Zorgminister Hugo de Jonge gaf eerder al aan dat hij denkt dat een dergelijke app helpt bij het versoepelen van de lockdown.
Doordat de twee techreuzen, die samen bijna alle mobieltjes in de wereld van hun besturingssysteem voorzien, samenwerken, kan gegarandeerd worden dat het niet uitmaakt wat voor telefoon je bij je draagt: een iPhone of een Android-toestel. De apps zullen hetzelfde werken en zonder technische belemmering met elkaar kunnen communiceren.
'Nooit belangrijker dan nu'
"Wij denken dat er nooit een belangrijker moment is geweest om samen te werken dan nu", schrijven Apple en Google in een gezamenlijke verklaring.

"De samenwerking tussen Apple en Google is uniek", vertelt Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws. "Doordat de bedrijven samenwerken kunnen ze op grote schaal het contactonderzoek voor corona in kaart brengen. Dat gaat via bluetooth en werkt op alle Androids en iPhones hetzelfde."
Privacy
De vraag is natuurlijk: hoe zit het dan met de privacy? "Dat lijkt momenteel goed in elkaar te steken", aldus Verlaan, die wijst op de technische details. "De gegevens worden alleen lokaal opgeslagen en je bepaalt zelf of je de optie inschakelt."
"Landen kunnen ook hun eigen apps voor contactonderzoek uitbrengen, die gebruikmaken van deze nieuwe bluetoothtechnologie van Apple en Google."
'Liever niet verplichten'
Hoe de app er exact uit zal komen te zien is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer gaf aan dat de privacy van Nederlanders niet in het geding moet komen door het gebruik van de app. De Jonge zei de app 'het liefst' niet te verplichten.
