'Kuddegedrag'

Duitsers lappen verzoek om Nederland te mijden massaal aan hun laars

10 april 2020 14:33 Aangepast: 10 april 2020 14:40
De marechaussee is druk met het tegenhouden van auto's bij de Duitse grens. Beeld © ANP

De marechaussee is er maar druk mee: Duitse automobilisten bij de grens vragen om terug te keren naar Duitsland. Maar verreweg de meesten negeren dat verzoek, blijkt uit tellingen door de provincie Limburg.

Volgens Duitsers die bij de grens werden tegengehouden, is in Duitse media te lezen dat er geen verbod is op reizen naar Nederland. Minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen heeft namelijk verklaard dat de grens naar Nederland gewoon open is. Sommigen weten dat wel een advies geldt om dat niet te doen, maar dat blijkt veel Duitsers niet tegen te houden.

Doorrijden

Een boa van de provincie Limburg hield gisteren en vandaag steekproefsgewijs een uur lang bij hoeveel Duitsers aan de grens doorreden naar Roermond, en hoeveel er omkeerden na een verzoek van de marechaussee. Daaruit blijkt dat donderdag 60 procent tóch doorreed naar Nederland. Vanmiddag was dat in een uur tijd zelfs 70 procent.

"Dit is ook ons beeld", reageert een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. "We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen 'we rijden door', dan hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen."

Via waarschuwingsborden wordt aan Duitsers opgeroepen om thuis te blijven. Via waarschuwingsborden wordt aan Duitsers opgeroepen om thuis te blijven.

Wel zei hij dat met name bij grote grensovergangen veel Duitsers doorrijden. Hij sprak van 'kuddegedrag'. Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid en keren ze eerder om, zegt de woordvoerder.

Waarom zoveel Duitsers naar Nederland komen? Veel van hen geven aan dat ze in Nederland boodschappen willen doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De grens met Duitsland blijft open, maar reisregels worden wel strenger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore