Coronavirus

CBS: vorige week 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

10 april 2020 12:08 Aangepast: 10 april 2020 13:43
Beeld © ETZ Tilburg

De sterfte in de periode 30 maart tot en met 5 april (week 14) valt hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Vorige week overleden ongeveer 5100 mensen. Dat is 2000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar, melden het RIVM en CBS.

Dat is 2000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar, melden het RIVM en CBS. Tot en met week 10 van dit jaar overleden gemiddeld 3132 personen per week. In die weken had het coronavirus nog geen effect in de sterftecijfers. 

Het CBS heeft het sterftecijfer geschat op basis van de overlijdensberichten die het bureau tot nu toe heeft ontvangen, die waarschijnlijk rond de 80 procent van het totaal uitmaken. Volgens de onderzoekers brengt dit beter in beeld hoeveel mensen in totaal zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreert namelijk alleen sterfgevallen van mensen die positief zijn getest op het virus, maar daardoor blijven ook overlijdens buiten beeld. Het RIVM telde vorige week 1016 sterfgevallen door Covid-19.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?

Enkele gemeente sterfte vier keer hoger

Het aantal overledenen nam afgelopen week het snelst toe in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. In Noord-Brabant en Limburg steeg het aantal sterfgevallen in de weken hiervoor het snelst, maar die toename lijkt volgens de onderzoekers af te remmen.

Maar ook in week 14 zijn in deze twee zuidelijke provincies dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld.

Ouderen getroffen

In enkele gemeenten ligt het aantal overledenen zelfs vier keer hoger dan gemiddeld, schrijven de onderzoekers op basis van cijfers van week 13. Dat zijn Boekel, Uden, Meierijstad, Bernheze, Gemert-Bakel en Laarbeek in Noord-Brabant, Peel en Maas in Limburg en Heerde in Gelderland. In die laatste gemeente ligt volgens een woordvoerster van het CBS een verzorgingstehuis dat afgelopen week in het nieuws kwam omdat veel bewoners zouden zijn overleden aan Covid-19.

In de afgelopen weken stierven vooral meer ouderen, meldt het CBS. "Geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, neemt de sterfte onder ouderen in week 14 verder toe, met name bij 80-plussers." 

Waarom we niet weten wanneer we kunnen afschalen

Het is nog lang niet zover, maar ooit gaan de coronamaatregelen ook weer opgeheven worden. Hoe dat gaat gebeuren is nog moeilijk in te schatten. Waarom is dat? Deze experts leggen het je uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore