Helpen met boodschappen

'Ouderen terughoudend met vragen hulp onbekende'

10 april 2020 05:59 Aangepast: 10 april 2020 10:17
Archieffoto. Beeld © ANP

Ouderen hebben moeite om tijdens de coronacrisis hulp te vragen aan onbekenden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts 9 procent van de 70-plussers zegt het geen probleem te vinden om hulp van een vreemde te vragen.

In het algemeen zou 40 procent van de Nederlanders geen hulp vragen aan een onbekende voor het doen van boodschappen, of zouden zij daarover twijfelen. Voor het uitlaten van een hond heeft 37 procent van de ondervraagden problemen om een vreemde te vragen. 

Eenzaamheid

Ook het vragen om hulp bij eenzaamheid blijkt lastig: 40 procent van de Nederlanders zou niet aankloppen bij een ander. Veel 70-plussers, zo'n 35 procent, zijn terughoudend als het gaat om een helpende hand vragen bij een hulporganisatie.

Vragen om hulp is vaak laagdrempeliger dan we inschatten, zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. "We denken vaak dat anderen het zo druk hebben en wel wat anders aan hun hoofd hebben, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn." Voor wie twijfelt heeft het Rode Kruis tips. "Vraag niet te veel in één keer, of begin met iets kleins", zegt Van Schaik. "Wees eerlijk, en misschien kun je ook vragen of je wat terug kan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sehraz (16), die dagen met corona op ic lag, wil nu anderen helpen

De hulporganisatie benadrukt het belang van een sterk sociaal netwerk waar op kan worden teruggevallen. Maar vooral voor ouderen blijkt dat netwerk soms naarmate de jaren vorderen wat af te brokkelen. 

"Wacht niet te lang met hulp vragen", adviseert Van Schaik tegen hen. "Veel 70-plussers in Nederland zijn zelfstandig en zijn gewend om dingen zelf te regelen. Maar het is helemaal niet erg om een keer wat minder sterk te zijn. Iedereen wil graag helpen. Zeker in deze tijd zie je dat er ontzettend veel aanbod is van mensen."

Rik en Fèr brengen serenades aan kwetsbare mensen in Berghem

In het Noord-Brabantse Berghem gaan Rik en Fèr met hun gitaren langs de deuren.

Opvallend is dat mensen makkelijker dan in 2018 bij een bekende om hulp zouden vragen, zo blijkt uit het onderzoek. Nu is dat percentage 80 procent, terwijl dat twee jaar geleden nog 72 procent was. Driekwart van de Nederlanders zegt in de omgeving genoeg mensen te hebben waarbij ze kunnen aankloppen voor hulp. 

Voor mensen die erom verlegen zitten, heeft het Rode Kruis een hulplijn opgesteld. Die is in de afgelopen drie weken al 16.000 keer gebeld. Via haar website kreeg de hulporganisatie nog eens duizend verzoeken binnen. Als iemand iets nodig heeft, bijvoorbeeld boodschappen, wordt gekeken of er een vrijwilliger in de buurt hulp kan bieden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore