Europees noodfonds

'Chantage, opportunisme, nul solidariteit', Italië woedend op dwarsligger Nederland

09 april 2020 14:35
Italiaanse krant: Rutte is 'Meneer Nee'

Italiaanse media reageren snoeihard op de houding van Nederland over een Europees steunpakket voor de coronacrisis. 'Nederland geeft niet toe', schrijft de Italiaanse krant La Stampa. Premier Rutte is volgens de krant 'il nuovo Signor No'. De nieuwe Meneer Nee.

"Voor de Italianen voelt het als de zoveelste keer dat Europa ze laat vallen. Ze zijn er klaar mee. Het is het moment van de waarheid voor de Europese Unie", zegt Italië-verslaggever Eveline Rethmeier.

Noodfonds

Europa wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis. Vooral Italië en Spanje hebben te maken met een enorme uitbraak van het virus. Het leven is daar volledig tot stilstand gekomen. De Europese Unie wil daarom een noodfonds voor de zwaarst getroffen landen. Maar over die financiële hulpmaatregelen worden met name Nederland en Italië het niet eens.

Na een nacht lang vergaderen lukte het de Europese ministers van Financiën gisteren niet om overeenstemming te bereiken over een financieel steunpakket van 540 miljard euro voor landen die gebukt gaan onder de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Overleg noodfonds

Nog geen deal Europese coronasteun ondanks nacht vergaderen

Dat het overleg spaak liep, komt door de standpunten van Italië en Nederland. Nederland blijft tegen eurobonds, het uitgeven van obligaties namens de EU-lidstaten door een Europese instelling. Het kabinet is hier faliekant tegen, omdat Nederland in zo'n constructie ook garant staat voor schulden die door andere landen worden gemaakt, zoals Italië. Dat land heeft enorme schulden.

Gijzeling

De Italianen zijn woedend dat Nederland zich zo halsstarrig opstelt. 'Rutte en Hoekstra gijzelen Europa, terwijl ondertussen duizenden mensen sterven en honderdduizenden dagelijks hun baan verliezen', schrijft de krant Corriere della Sera.

Van links tot rechts, alle kranten en praatprogramma's uiten hun frustratie over de Nederlandse houding, vertelt Eveline Rethmeier. "Dit is echt uitzonderlijk. Ook genuanceerde commentatoren en journalisten hebben kritiek en kijken met verbazing naar Nederland. Dit heeft niets meer met populistische, schreeuwerige kranten te maken."

En het is niet alleen de pers die verbolgen is. Ook de Italianen zelf, vertelt Rethmeier. "Ik merk het aan mensen in mijn omgeving die zeggen: waar slaat dit op?" Sommige reageren met de opmerking: "Nederlanders mogen voortaan lekker naar Kroatië op vakantie. In Italië zijn ze niet meer welkom."

Nederland fiscaal paradijs schrijft Italiaanse krant Corriere della sera Nederland fiscaal paradijs schrijft Italiaanse krant Corriere della sera

Belastingparadijs

Daarnaast gebruiken de Italianen het argument dat Nederland hun land helemaal niet de les mag lezen, omdat Nederland zelf zou profiteren van Italiaans belastinggeld. Ze noemen Nederland een fiscaal paradijs. Verschillende Italiaanse bedrijven zoals Benetton en Fiat zijn vanwege gunstige belastingregels alleen op papier in Nederland gevestigd. En dragen dus belasting af aan Nederland, waardoor de Italiaanse schatkist een hoop geld misloopt.

En die frustratie is terug te lezen in het commentaar van de kranten: 'Nederland staat toe dat bedrijven uit andere landen de belastingen ontduiken in hun land, in ruil voor belastingvoordelen in Nederland. Ik denk niet dat Erasmus dat had goedgekeurd. En Cruijff ook niet. Een Europa waar ieder land z'n eigen belastingen bepaalt, dat is niet bepaald totaalvoetbal. Het is totale waanzin.' Staat op de voorkant van de Corriere della Sera.

Einde oefening

Het is een discussie die al langer speelt en nu weer wordt opgerakeld. De emoties lopen hoog op en dat komt volgens Eveline Rethmeier doordat de coronacrisis veel heftiger is in Italië dan in Nederland. "Nog steeds zijn er 500 tot 600 doden per dag. Een economie die al wekenlang stil ligt. Italië komt straks uit een soort oorlogssituatie en kan zichzelf absoluut niet overeind helpen. Die noodhulp is van levensbelang."

Premier Giuseppe Conte gaf al een waarschuwing: Europa moet nu bewegen anders is het einde oefening. "Wat hij daar precies mee bedoelt, dat weten we niet. Maar hij voert zo in elk geval de druk hoog op."

Miniatuurvoorbeeld
Kritiek op Nederland

Woede in Zuid-Europa om Nederlandse opstelling: 'Schnapps und Frauen vers in geheugen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore