Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kun je een tweede keer zieker worden van corona?

Beeld © RTL Nieuws

Wie corona krijgt, maakt antistoffen aan. Maar stel dat je een milde vorm van corona hebt gehad en weinig immuniteit hebt opgebouwd. Kun je dan zieker worden dan de eerste keer? En wat wordt er eigenlijk bedoeld als we het hebben over een 'milde vorm van corona' en een 'heftige vorm'?

Het zijn vragen die Mariska en Ilone stelden aan RTL Nieuws en die we beantwoorden in de 44ste editie van de cornona-update.

Patricia
Lees ook:
Patricia Bruijning: 'We hebben pas drie tot vijf procent groepsimmuniteit'

Eerst even over die 'milde' en 'heftige vorm' van corona. Veel mensen hebben de milde vorm, vertelt viroloog Marion Koopmans. Dan heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, spierpijn en soms koorts.

Bij een deel van de mensen gaat het virus diep in de longen zitten. "Dat zijn de mensen die een virale longontsteking krijgen en vaak op de IC belanden." Dan spreek je dus van een heftige vorm.  

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

04:24
Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Ben je zo'n patiënt met milde klachten, dan lijkt het erop dat je minder antistoffen aanmaakt, zei Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een technische briefing aan de Tweede Kamer.

Van Dissel deed die uitspraak op basis van onderzoek van Koopmans. Niet iedereen die ziek is geweest, heeft volgens haar een hoog niveau beschermende antistoffen. De vraag is dus of die mensen wel beschermd zijn. Je kunt dan dus ook een tweede keer ziek worden.

Kun
Lees ook:
Kun je twee keer besmet raken en ziek worden van het coronavirus?

Hoe ziek iemand wordt, hangt af van verschillende factoren, zegt Koopmans. Denk aan de hoeveelheid virus die je binnenkrijgt, je algemene gezondheid, je genetische gevoeligheid, de werking van je immuunsysteem en wat je eerder bent tegengekomen van de infectie. "Zet tien mensen op een rij en ze reageren allemaal anders op één en dezelfde blootstelling."

Reactie van je lichaam

Koopmans denkt niet dat je een tweede keer ernstiger ziek kunt worden dan de eerste keer als je onder precies dezelfde omstandigheden ziek wordt. "Als iemand nu een milde infectie heeft gehad verwacht je dat een volgende infectie ook wel mild zal zijn. Maar zeker weten doe je het natuurlijk niet."

Het kan een ander verhaal zijn als je onder andere omstandigheden ziek wordt, zegt ze. Stel dat je in de tussentijd bijvoorbeeld een hartziekte hebt gekregen. Dan reageert je lichaam wellicht anders op het virus dan de eerste keer.