Corona-update, stel je vraag

Wat mogen we dit weekend doen met Pasen?

10 april 2020 16:13
Beeld © RTL Nieuws

"Ga niet ver van huis", adviseerde premier Mark Rutte over Pasen. Maar wat je dan wél kunt ondernemen op de twee feestdagen, is toch een beetje vaag. Wat mag je nu wel en niet doen?

Die vraag gaan we beantwoorden in de 42ste editie van de corona-update. Van verschillende lezers kwamen er vragen over binnen. Zo vroeg Reinder zich af of hij wel naar een vakantiepark mag gaan en wilde Henk weten of je een brunch kunt houden met kleinkinderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is die '1,5 meter-maatschappij' waarover Rutte sprak? 'Dit is voor de lange termijn'

Wat zei premier Mark Rutte nu precies? "Het adagium blijft: geen onnodige reizen, ook geen onnodig grensverkeer. Doe het niet. Blijf thuis, bleib zu Hause, restez à la maison", aldus de premier.

Toch is niet helemaal duidelijk waar de grens ligt van wat wel en niet mag, en daarom zetten we een aantal paasactiviteiten op een rij.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Iedereen weet: met Pasen zijn woonboulevards en tuincentra trekpleisters. En die zijn gewoon open dit weekend. Maar je moet je volgens het RIVM afvragen of je de grenzen op wilt zoeken van wat mag. "Moet je naar die woonboulevard omdat je bank kapot is, of kun je wachten? Vraag niet wat je maximaal mag, maar wat je maximaal kunt bijdragen aan de maatregelen."

De woonboulevard is dus misschien niet zo'n goed idee. Maar hoe zit dat met familiebezoek? Met een brunch met kleinkinderen? Of met reizen naar een stacaravan of vakantiehuisje? 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stress en spanning door corona: 'We leveren in op mentale gezondheid'

Het dringend advies van het kabinet is: blijf binnen en ga alleen naar buiten om een frisse neus te halen of een blokje om te gaan, vertelt politiek verslaggever Floor Bremer. "Sla familiebezoek dus over dit jaar. Ga niet met je 19-koppige familie bij elkaar zitten." 

Bovendien heeft een brunch met kleinkinderen extra complicerende factoren, zegt een woordvoerder van het RIVM. "De meeste grootouders vallen in de groep kwetsbare ouderen. Het risico op een ernstig verloop van het coronavirus is groter. En met kinderen en liefdevolle grootouders is het lastig om je aan 1,5 meter afstand te houden. Als je dat optelt, zeg ik: verzin liever een videobelspelletje."

"Er staan geen boetes op om toch te gaan", zegt Bremer. Mensen krijgen alleen boetes als ze binnen 1,5 meter van elkaar staan of als ze met meer dan twee personen die geen familie zijn in één auto zitten. "Daarom spreekt het kabinet ook van een intelligente lockdown, want ze doen een beroep op de verantwoordelijkheid van de Nederlander. Om daarin zelf een inschatting te maken." 

Eieren zoeken

Je kunt ook lekker in de achtertuin gaan zitten, als je die hebt. Met je eigen huishouden weliswaar, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Ontvang zo min mogelijk bezoek." Als er toch bezoek komt, dan maximaal drie mensen en houd 1,5 meter afstand van elkaar. 

Als je dan in die tuin zit, kun je broertjes en zusjes prima samen naar paaseieren laten zoeken, vertelt de woordvoerder. Maar dat wordt een ander verhaal als ze dat met kinderen buiten het gezin willen doen. "Dan moet je op bezoek gaan. Daarvan zeggen we weer: doe dat niet."

'Heb ik al corona gehad?'

In een laboratorium in Oss wordt gewerkt aan een eenvoudige bloedtest waarbij wordt gekeken of iemand antistoffen heeft en dus al besmet is geweest.

Het RIVM begrijpt dat dat vervelend is. "We hebben alle begrip voor het feit dat mensen hun familie missen en elkaar weer graag zouden willen zien", zegt een woordvoerder. "Aan de andere kant: als dit nu even nodig is, moet je echt kijken wat je maximaal kan bijdragen. Dus ook geen bezoek met Pasen."

Extra maatregelen

Dit weekend worden er ook extra maatregelen genomen, vertelt Bremer. "In sommige regio's gaan ze de prachtige landelijke paadjes en dijkpaden - waar veel wielrenners en motoren komen - afsluiten omdat er vorig weekend te veel mensen op zaten. Dan kun je geen anderhalve meter afstand waarborgen." 

Bovendien wordt er extra gecontroleerd aan de grens, zodat Nederlanders niet naar het buitenland kunnen gaan en andersom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testen of je het coronavirus al hebt gehad? 'Zo eenvoudig is het helaas niet'

Klussers over de vloer in tijden van corona: zo kant het

Moet je de installatie van die nieuwe cv-ketel nou wel of niet door laten gaan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore